Vi scorer 14 mia. på andres hjælpepakker

Danskerne kan læne sig tilbage og høste 14 mia. kr. om året og 15.000 arbejdspladser som følge af den regn af statslige hjælpepakker, som for øjeblikket falder verden over.

Læs mere
Fold sammen
Det viser nye beregninger foretaget af Danske Bank for dagbladet Børsen. Topøkonomer advarer nu politikerne mod at lade sig friste til at køre frihjul på de andre landes økonomisk politiske indsats.

»Jo mere vi tager af den udenlandske gevinst, uden selv at handle, jo mere kan man sige, at Danmark kører på frihjul til skade for den koordinerede finanspolitiske indsats,« siger tidligere overvismand, professor Claus Vastrup fra Aarhus Universitet.

Det synspunkt bakkes op af tidligere økonomisk vismand, nu professor ved Copenhagen Business School, Jan Rose Skaksen.

»Den positive effekt af de udenlandske vækstpakker er stor og mindsker isoleret set behovet for at gøre noget i Danmark. Hvis Danmark vælger at indregne hele den effekt i vurderingen af det danske behov for stimulus, skader det i princippet den fælles koordinerede indsats,« siger han.

Lidt mere forsigtig er kommentaren fra Det Økonomiske Råds nuværende overvismand Peter Birch Sørensen.

»Hvis alle lande bare venter på stimulus fra andre lande, så er det rigtigt, at man ingen stimulus får. Men omvendt, hvis Danmark stimulerer for hurtigt og for meget, så risikerer vi at skulle stramme for meget op igen senere. Og det vil også være uønsket set fra de andre EU-landes synspunkt.« Det skriver Børsen torsdag.