Vi kan se frem til større lønninger

Vi kan se frem til lidt større lønstninger i de kommende år, forudser Nationalbanken. Den mener, at der er plads til øgede lønstninger, uden af det går udover virksomhedernes konkurrenceevne. Det er Dansk Industri ikke enig i.

Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godt nyt til de danske lønmodtagere. Opsvinget har fået fat i dansk økonomi. Det vil ikke ligefrem udløse en lønfest, men i de kommende år, er der udsigt til pæne lønstigninger. Mere præcist vil lønnen vokse med 2,4 pct. i år, 2,8 pct. til næste år og tre pct. i 2019.

Det vil i givet fald være lidt højere lønstigninger, end vi har været vant til i de foregående år. Det fremgår af den nyeste prognose for dansk økonomi fra Danmarks Nationalbank.

Med en inflation på én pct. i år stigende til 1.7 pct. i 2019, vil der samtidig være tale om en fremgang i reallønnen på omkring 1,4 pct. om året.

Nationalbanken understreger i prognosen, at vi er inde i et opsving, der bygger på et langt stærkere fundament end vi så op til finanskrisen. Blandt andet på grund af vores store overskud på betalingsbalancen og at udlånet til danskerne ikke vokser, som vi så det op til finanskrisen. Mangel på arbejdskraft er stigende, men stadig ikke lige så stor som det var tilfældet tilbage i 2006.

»Det er interessant at sammenligne det her opsving med det, vi havde tilbage i nullerne. Denne gang kan vi godt tillade os at udfordre grænserne noget mere,« siger nationalbankdirektør Per Callesen.

»Der er lidt større pres på arbejdsmarkedet, end virksomhederne gerne vil have. Det er der plads til, men man skal undgå pludselige og kraftige lønstigninger,« siger Per Callesen.

Håber det næsten ikke

Prognosen fra Nationalbanken omkring lønnen lægger tæt op af lignende forudsigelser fra blandt andet regeringen og de økonomiske vismænd.

Hos Dansk Industri håber underdirektør Steen Nielsen »næsten ikke«, at Nationalbanken får ret i prognosen.

»Jeg opfatter det på den måde, at det scenarie de regner med, det er, at vi går hen og løber tør for arbejdskraft på et eller andet tidspunkt i løbet af de kommende år, og at vi så får en meget høj lønudvikling. Det der jo er udfordringen ved det, det er at vi allerede nu er lige i overkanten af den lønudvikling, de andre lande vi handler med har,« siger Steen Nielsen, der mener, at vores lønstigninger er fornuftige, men ligger lige i overkanten.

»Og vi skulle helst ikke komme til at få en meget højere lønudvikling, for så kommer det altså til at gå ud over vores konkurrenceevne, og det vil være resultatet, hvis vi kommer op på de tre pct., som Nationalbanken regner med. Vi sætter vores lid til, at der blive lavet nogle fornuftige ting i Folketinget, der kan være med til at øge arbejdsudbuddet,« siger Steen Nielsen.