»Vi havde håbet på en omsætning omkring 1 mia. kr., men som det ser ud nu, ligner det mere 1,5 mia. kr.«

Her er de 5 vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Portræt af Henrik Kølle, CEO for Hugo Games A/S. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper

Godmorgen og velkommen til ugens andet morgennyhedsoverblik fra Business. Vi har samlet de fem vigtigste ting, du bør vide, før du begynder din dag. Vi lægger ud med en gruppe forretningsmænd, der har gjort tandlægeklinikker til en milliard-business og kommer også forbi følgende historier:

  • Danskerne skal til at arbejde noget mere - i hvert fald hvis det står til økonomer
  • Royal Arena kan skabe trafikkaos på Amager
  • Novo Nordisk sagsøges for priskartel
  • Og endelig gør Tiger-stifteren nu comeback i virksomheden

Først skal det handle om Endomondo-millionæren Henrik Kølle, der har sat tænderne i en milliardomsætning:

1
»Vi havde håbet på en omsætning omkring 1 mia. kr., men som det ser ud nu, ligner det mere 1,5 mia. kr«

En gruppe velhavende forretningsmænd med Endomondo-millionæren Henrik Kølle i spidsen er i øjeblikket i gang med at opkøbe tandlægeklinikker for millioner.

Det skriver Børsen.

Tandlægen.dk hedder foretagendet, der blev stiftet i 2015, og som på nuværende tidspunkt har opkøbt 54 klinikker. Gruppen af investorer, der foruden Henrik Kølle blandt andet tæller rigmænd som Per Thrane og Jesper Mourier, lægger ikke skjul på at målet er et hurtigt salg. Tidshorisonten er omkring tre år, siger Henrik Kølle.

Han siger, at tandlægen.dk allerede nu har overgået forventningerne:

»Vi overhaler konstant vores plan, men vi regner med mellem 108 og 122 klinikker. Vi havde håbet på en omsætning omkring 1 mia. kr., men som det ser ud nu, ligner det mere 1,5 mia. kr.,« siger Henrik Kølle, der er hovedaktionær i selskabet.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Økonomer: Danskerne skal arbejde længere

Lyder det tiltrækkende med en højere pensionsalder? Det mener et flertal i Berlingske Business’ Økonompanel, selv om et flertal i både befolkningen og Folketinget er imod. Panelet mener, at der stadig er behov for reformer af dansk økonomi, og at det kan ske ved, at regeringen hæver pensionsalderen.

I alt 57 økonomer har svaret på spørgsmål om dansk økonomi, og 55,4 pct. af økonomerne svarer, at der er behov for at øge arbejdsudbuddet ved hjælp af yderligere reformer ud over de allerede vedtagne. 37,5 pct. er uenige.

»Verden kan hurtigt ændre sig, og bare fordi det ser fint ud nu, skal man lade være at sige, at der ikke skal laves flere reformer. Det andet er, at hvis man laver reformer på arbejdsmarkedet, der øger arbejdsudbuddet, kan det give nogle ressourcer, som kan bruges til at øge offentlige udgifter eller sætte skatten på arbejde ned,« siger Jens Hauch, der er vicedirektør i tænketanken Kraka.

Business-redaktionen anbefaler

3
Multiarena kan skabe trafikkaos

De røde lamper blinker i Københavns Kommune: De mange arrangementer i den nye Royal Arena kan nemlig skabe store trafikale problemer i Ørestad og omegn.

Steffen Rasmussen, der er centerchef i Teknik- og Miljøforvaltningen i København forklarer, at der kan opstå køer på afkørselsramperne til og fra motorvejen, hvilket kan medføre farlige situationer længere tilbage på motorvejen. Kommunen vurderer også, at der kan opstår køer på vejene Ørestads Boulevard, Center Boulevard og Hannemanns Allé. Centerchefen understreger, at Københavns Kommune endnu ikke ved nøjagtigt hvilken indflydelse, Royal Arena vil få på trafikken.

»Vi er meget opmærksomme på, at der opstår nogle helt nye trafikscenarier, når Royal Arena åbner,« siger centerchef Steffen Rasmussen. Læs mere her.

4
Patienter i USA sagsøger Novo Nordisk og konkurrenter for priskartel

Novo Nordisk er et af tre medicinalselskaber, der sagsøges af en gruppe patienter ved en domstol i USA for at have koordineret priserne på insulin. Det skriver Ritzau Finans.

Priserne er angiveligt steget med 150 procent i løbet af fem år. Stigningerne er sket samtidig, fremgår det ifølge Reuters af søgsmålet. Foruden Novo Nordisk rammer sagsanlægget også selskaberne Sanofi SA og Eli Lilly & Co. Det er tre af de største producenter af medicin mod diabetes, også kaldet sukkersyge.

Fællessøgsmålet er indgivet ved en domstol i delstaten Massachusetts mandag. Aktierne i de tre selskaber tog et dyk på de amerikanske markeder efter nyheden om sagsanlægget. Novo Nordisk-aktien faldt med 0,4 procent, mens Eli Lilly-aktien gik én procent nedad.

Både Novo Nordisk og Sanofi har tidligere afvist beskyldninger om et priskartel.

5
Tiger-stifter gør comeback

For en måned siden blev Tigers administrerende direktør, Xavier Vidal, fyret, og nu har stifter Lennart Lajboschitz sagt ja til at hjælpe i en ny og endnu udefineret rolle.

Lennart Lajboschitz bekræfter over for Berlingske Business, at han vil »prøve at bidrage i højere grad«, end han har gjort, siden han sammen med sin kone, Sus Lajboschitz, og sønnen Simon Lajboschitz trak sig fra driften i sommeren 2015.

»Man har spurgt, om jeg vil være behjælpelig med at udvikle konceptet fremover, hvad vi nu gør, og det vil jeg gerne,« siger Lennart Lajboschitz, og forklarer, at situationen i Tiger er anderledes nu, end den var i 2015. »Jeg synes godt, jeg kan deltage nu, fordi der er en holdning til tingene, som jeg er enig i og gerne vil bakke op,« siger han.

I 2012 solgte Lennart Lajboschitz 70 pct. af Zebra, selskabet bag butikskæden, som i dag hedder Flying Tiger Copenhagen, til kapitalfonden EQT. Og det lader til, at det er sværere end som så for kapitalfonden at køre Tiger-kæden i stilling til den børsnotering, som er det erklærede ultimative mål.

Det sker i dag

Vi kommer til at blive klogere på arbejdsmarkedet i Danmark og Europa i løbet af tirsdagen:

  • kl 9.00: Dansk arbejdsløshed i december
  • kl 10.00: Foreløbig italiensk ledighed i december
  • kl 11.00: Eurozonens arbejdsløshed i december
  • kl 11.00: Eurozonens BNP-vækst i fjerde kvartal

Det sker på markederne

De asiatiske markeder ligger endnu en gang i rødt tirsdag morgen efter nyheden om, at præsident Donald Trumps indrejseforbud har medført fyring af USAs fungerende justitsminister, da hun ikke ville forsvare forbuddet mod folk fra syv lande med overvejende muslimsk befolkning indrejse til USA.

Tiltaget får de amerikanske futures til at falde 0,3 pct. tirsdag morgen oven i de 0,6 pct.s store fald på Wall Street mandag. Nikkei 225-indekset i Japan falder 1,4 pct., mens Topix er nede med 1,1 pct.

»Trumps isolationistiske politik betyder stigende risici forbundet med amerikanske aktiver, og det tynger dollarren« siger markedsstrateg Imre Speizer fra Westpac Banking Corp. i Wellington til Bloomberg News ifølge Ritzau Finans.

Følg markedet og nyhederne hele dagen på Business Live.