»Vi har alle forudsætninger for at blive verdensmestre i deleøkonomi«

Deleøkonomien er ikke bare Airbnb-lejligheder og Uber-biler. Det er en ideologi, der vil skylle ind over de vestlige økonomier, og Danmark bør gå forrest med at udvikle nye løsninger, siger forfatter til ny bog om fænomenet.

Iværksætteren Claus Skytte er aktuel med en ny bog, hvor han for tredje gang tager livtag med et af vor tids mest hypede fænomener: Deleøkonomien. Foto: Sara Gangsted Fold sammen
Læs mere

For ikke så længe siden skulle Claus Skyttes svigerfar transporteres til sygehuset i Svendborg. Det blev det offentliges lod at sikre transporten til og fra sygehuset, og det foregik nogenlunde således: Fra Odense sendte man en vogn de godt 32 kilometer mod syd til Falsled ved Faaborg for at samle svigerfaderen op for så at køre de sidste 35,6 kilometer til Svendborg Sygehus.

Senere samme dag blev den rute så kopieret den modsatte vej hjem. Det vides ikke, hvad hele øvelsen har kostet, men med mandskabstimer, bil og benzin kunne et konservativt gæt lyde på et par tusinde kroner.

»Og tænk dig, hvis man havde haft en platform, der kunne have aktiveret bilister, der skulle fra Falsled til Svendborg samme formiddag, og som kunne have taget min svigerfar med kvit og frit. Hvor mange af den slags ture kører det offentlige hver dag året rundt?«

Claus Skyttes spørgsmål ekkoer lidt i kontoret på Linnésgade i Indre København. Anledningen for mødet er hans nye bog, »Den nye andelsbevægelse«, hvor han for tredje gang tager livtag med et af vor tids mest hypede fænomener: Deleøkonomien.

Mens Claus Skyttes første to bøger handlede om henholdvis forbrugeren og teknologien, tager den nye bog udgangspunkt i selve bevægelsen og de muligheder, der ligger i deleøkonomien.

»Vi har to ressourcer i Danmark. Den jord, der er under sålerne, og så den jord, vi har mellem ørerne. Hvis vi bruger det sidste, har vi alle forudsætninger for at skabe en ny andelsbevægelse,« indleder Claus Skytte snakken om sin nye bog.

Forfatteren, der de seneste ti år har ernæret sig som iværksætter og står bag flere deleøkonomiske forretninger, mener, at vi her i landet har flere gode forudsætninger på plads for at blive verdens bedste til at skabe deleøkonomiske platforme.

En ny andelsbevægelse

Danskerne har nemlig mere eller mindre ubevidst dyrket fænomenet længe før, Airbnb og Uber meldte deres ankomst.

»Vi har hele tiden delt vores skat, vores skoler, veje og sygehuse, og vi har et samfund, hvor man har stor tillid til hinanden, ligesom vi dyrker de nære fællesskaber i det, vi populært kalder for foreningsdanmark. Tillid og fællesskaber er to af de vigtigste komponenter for at udvikle en deleøkonomi,« konstaterer Claus Skytte.

Og så er vi tilbage ved det med andels­bevægelsen. Det er ifølge Claus Skytte »et af de smukkeste ord«, vi har i Danmark. Det lugter lidt af både sentimentalitet og fremdrift på en gang.

For mens vores forfædre for hundrede år tilbage brugte andelsmodellen til at sikre, at mejerier, landbrug og gartnerier blev på lokale hænder, bør mindre samfund i dag samle sig om udviklingen af nye digitale platforme, der kan fremme deleøkonomien og sikre en fremtid for selv de mest isolerede og befolkningsfattige områder i landet.

Senest har Claus Skytte selv været involveret i et projekt på Langeland, hvor man har samlet en lang række af øens borgere i et projekt, hvor landmænd fra øen er gået sammen med borgerne i et forsøg, hvor nye producenter vil få adgang til jorden, og hvor ambitionen er at sikre en bæredygtig fødevareproduktion, lokale handelsaftaler og nye fødevarefællesskaber.

»Ambitionen er at skabe arbejdspladser i de her andelsselskaber, som i starten vil fungere som socialøkonomiske virksomheder med plads til dem, der har sværest ved at finde job i dag,« siger Claus Skytte.

Spørger man Claus Skytte, er der nærmest ingen grænser for, hvad der i fremtiden kan blive delt af forbrugere. Biler og bolig er blevet de første ejendele, vi har delt med hinanden, men forfatteren forventer, at tøj, køkkener, køleskabe og kontorer vil følge i de kommende år.

»I takt med at teknologien bliver mere udviklet, vil mulighederne være uendelige,« mener Claus Skytte.

Det er dog afgørende, at det er borgerne selv, der går forrest med at udvikle de platforme, der senere hen kan blive eksporteret til udlandet, mener Claus Skytte.

»Det må for alt i verden ikke blive det offentlige, der går i gang med det her. Så går det bare galt,« griner han, inden tonen bliver mere alvorlig:

»Vi har alle forudsætninger for at blive verdensmestre i deleøkonomi. Det er bare med at komme i gang.«