Vi er rigere, end vi tror

Hvis der kigges tilstrækkeligt godt efter, har Danmark en betydeligt større indkomst og velstand, end der normalt tales om. Det er så meget som 3.600 kroner pr. indbygger, at velstanden er undervurderet med.

Danmark er blevet langt bedre til at eksportere og tjene flere penge på de varer, vi sælger i udlandet. Dermed er vores økonomiske muskler langt stærkere, end vi tror, når vi hjemtager løn- og formueindkomster fra udlandet. Foto: Mads Nissen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk velstand er betydeligt større, end de officielle tal viser. Det er så meget som 20 milliarder kroner, at vi har mere at gøre godt med herhjemme, end det ofte fremstilles.

Danmarks samlede produktion målt på bruttonationalproduktet (BNP) ligger godt nok fortsat 3,2 procent lavere, end før krisen begyndte i 2008. Det er betydeligt dårligere end i Tyskland, Sverige, USA og mange andre lande, som for længst har indhentet krisens tab.

Men efterslæbet fra krisen forsvinder som dug for solen, hvis der i stedet fokuseres på udviklingen i indkomsterne. Bruttonationalindkomsten (BNI) er således nu 1,9 procent over niveauet fra 2008. Væksten i denne indkomst har været særligt kraftig over det seneste år, hvor BNI er steget med hele 3,5 procent.

Det viser en analyse fra Nykredit, der samlet set på denne baggrund vurderer, at den danske velstand er undervurderet med så meget som 20 milliarder kroner. Det er hele 3.600 kroner pr. indbygger.

Årsagen er især, at Danmark modtager store indkomster fra udlandet i form af overførelser af løn- og formueindkomst, som ikke tælles med i BNP. Men de officielle tal for det danske BNP tager heller ikke højde for udviklingen i bytteforholdet – altså om de danske virksomheder er i stand til at sælge deres varer til en højere pris, end de varer, vi importerer. Et bedre bytteforhold giver en større velstand, fordi Danmark så for den samme eksport kan købe en større import.

»Så meget tyder på, at BNP i øjeblikket fejllæser velstanden herhjemme. Årsagen er, at løn- og formueindkomsterne fra udlandet er vokset markant over de seneste år, samtidig med at bytteforholdet er blevet forbedret,« siger chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit.

Den gunstige udvikling på dette område har været stærkere i Danmark end i andre europæiske lande. Det har stor betydning, fordi udviklingen i indkomsterne udover den almindelige levestandard har stor indvirkning på vækstpotentialet i dansk økonomi.

Den primære årsag til den store stigning i løn- og formueindkomsten fra udlandet er, at der er sket en mærkbar stigning i Danmarks udenlandske formue. Faktisk er en udlandsgæld på 160 milliarder kroner i starten af 2008 forvandlet til en formue på hele 920 milliarder kroner ved udgangen af sidste år. Der er altså tale om en stigning på voldsomme 1.080 milliarder kroner i løbet af bare seks år.

Danmarks aktiver over for udlandet består i høj grad af direkte investeringer, som danske virksomheder har foretaget i andre lande, der typisk giver et højt afkast. Passiverne, altså især lån optaget i udlandet, består omvendt hovedsagelig af lån med en historisk lav rente. Det giver samlet set en betydelig stigning i nettoindkomsten fra udlandet.

Men Danmark har de senere år også løbende forbedret sit bytteforhold betydeligt over for udlandet. Der er således en tendens til, at prisen på vores eksportvarer stiger hurtigere end prisen på de varer, vi importerer.

Samlet er prisen på danske eksportvarer steget med over 30 procent siden 1995. Men prisen på importvarer er kun steget med 20 procent i samme periode. Så samlet er bytteforholdet forbedret med omkring ti procent over de seneste 20 år.

»Det skyldes især en gunstig prisudvikling på industrivarer – særligt inden for maskiner og transportmidler, som udgør over en tredjedel af industriens samlede eksport. Men Danmark har også haft en stigende import fra Kina og andre lande med lavt omkostningsniveau. Endelig er der også en generel tendens til svagere prisudvikling på især IT-udstyr, som Danmark er storimportør af,« siger Tore Stramer.