Vi er gode i gode tider...

2006 tegner lyst for virksomhederne, og i hvert fald gik det rigtigt fint for de fleste i 2005. Det kan vi fornemme, når vi som forretningsfolk taler sammen ved møder og i erfa-grupper, men det kan også læses ud af regnskaberne. Deres klummeskriver har tilbragt en eftermiddag med at studere 15 regnskabsartikler i ErhvervsBladet fra de sidste to uger. Der er flere iagttagelser at gøre. For eksempel er det godt at være software-udvikler i Danmark, hvis du kan få dine løsninger afsat til de store IT-integratorer. Eller hvis du kan udvikle særlige moduler til for eksempel økonomisystemer, som markedsføres af kendte IT-leverandører.

Det lyder som konsulent-snak. Men tesen antager liv, når man kan læse i regnskabet for Superoffice Danmark, at selskabet er ved at få sit kundestyringssystem også kaldet CRM-system solgt ind hos partnere som IBM, EDB-Gruppen og Novo-Nordisk. Eller når man i en anden artikel læser, at Microsoft 6. juli frigiver danske MW"s seneste version af Axapta-modulet Inter Company, der strømliner papirgange mellem datterselskaber tværs over landegrænser. Frigivelsen falder sammen med, at Microsoft overtager salget af denne løsning. Dermed begynder pengene for alvor at strømme ind i den lille Viborg-virksomhed, der pludselig får et godt cash-flow.

I andre regnskaber får vi bekræftet, at danske virksomheder er gode til alt, hvad der har med vand at gøre. Det gælder for eksempel Silhorko i Skanderborg. Selskabet producerer vandbehandlingsanlæg. I disse år investerer østeuropæiske virksomheder betydelige beløb i produkter til behandling af procesvand i industrien, og de kommer i vid udstrækning fra Silhorko. Skanderborg-virksomheden lever højt på outsourcing-bølgen. Mange virksomheder har flyttet produktion til Østeuropa. Her skal man nu leve op til EU`s miljøstandarder. En anden østjysk virksomhed, AKV i Galten ved Århus, der producerer tilbehør til vandforsyning, præsterede et rekordoverskud i 2005 og ekspanderer globalt i højt tempo.

Apropos outsourcing: Dem, der outsourcede for 20 år siden, tjener store penge i dag. For eksempel Cane-Line i Kerteminde: Selskabet leverer havestole i flet og har produceret i Malaysia i over 20 år. Her er har virksomheden flere tusinde ansatte, som i sidste ende styres fra Danmark, hvor designere og sælgerne sidder. Den trafik kaster hele 35 mio. kr. af sig i overskud før skat tjent på en egenkapital af samme størrelse. Der er naturligvis også brancher, hvor det er svært. Vi ved alle, at den grafiske industri har det hårdt i Danmark. Trykning kan ske billigt i Østeuropa. I det omfang logistikken ikke er i vejen, flytter trykopgaverne væk fra Danmark. Hos Datagraf i Østjylland kæmper de hårdt med det problem 93 mio. kr. er investeret i nye effektive trykmaskiner. Større effektivitet er svaret på udfordringen. Lad os slutte denne lille regnskabs-gennemgang, hvor vi begyndte - i IT-branchen. Kendte softwareudviklere som prisbelønnede Systematic i Århus Entrepreneur of The Year 2005 og Embedit Ejerledersucces kom ud med dårligere regnskaber i 2005 end året før . I begge selskaber faldt en stor kunde bort, men det er lykkedes at opdrive nye. Selskaber med stærke produkter lader sig ikke ryste.

Sådan ser et kalejdoskopisk billede af Virksomheds-Danmark ud lige nu. Det går godt mange steder, men det er ikke blot, fordi tiderne er gode. Det er fordi virksomhederne har handlet i tide. De har forberedt sig strategisk, taktisk og praktisk på højkonjunkturen, og nu tager de gevinsten hjem.