Vi bruger flere penge på take-away og restauranter: Danskernes forbrug gør ondt på supermarkederne

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: Johan Gadegaard

Godmorgen,

Og velkommen til en begivenhedsrig start på ugen. Vi vil her forsøge at give dig overblikket:

Der er nyt om salget af Dankort-ejeren Nets. Du får en hurtig guide til det tyske valg. Men først til en historie om, at dit lave fødevareforbrug gør ondt på de danske supermarkeder.

Danske dagligvarekæder slås om lavt forbrug

Der er vækst i Danmark, og mange brancher kan glæde sig over, at der flyder flere penge i samfundet. Men i dagligvarebranchen jubler de ikke, skriver Finans. En ny analyse viser, at de 25 største selskaber i dagligvarebranchen har lav indtjening og omsætning sammenlignet med andre brancher.

Store aktører som Dansk Supermarked, Coop Danmark, Dagrofa og Rema 1000 kæmper benhårdt om kundernes penge. Og der er ikke mange penge at kæmpe om for tiden.

De danske familier bruger i dag kun 15 pct. af husstandens totalforbrug for dagligvarer. I 1981 udgjorde dagligvarerne 24 pct. I stedet bliver der brugt flere penge på restauranter og take-away.

Det danske marked for dagligvarer er samtidig præget af intens konkurrence mellem kæderne, som alle gennem en længere årrække har ekspanderet med nye butikker.

Medie: Nets kan blive solgt i dag

Den danske betalingstjeneste Nets er millimeter fra at blive solgt til den amerikanske kapitalfond Hellman & Friedman. Det skriver Financial Times.

Ifølge mediet lyder prisen på 31,1 milliarder kroner, og handlen kan allerede blive annonceret i dag, mandag.

Som Berlingske har kunnet fortælle flere gange, har Nets og Hellman & Friedman forhandlet i løbet af det meste af sommeren.

Ifølge Financial Times leder Hellman & Friedman et opkøbskonsortium, som også består af Singapores statsfond, GIC, og to andre amerikanske partnere.

Læs mere her.

Business anbefaler

Nye tider i tysk politik

Angela Merkel genvandt kanslerposten i Tyskland ved søndagens valg. Ingen overraskelser der. Men derudover var det et tysk valg fuld af forandringer, der varsler nye tider i tysk politik:

  • Merkels CDU/CSU-parti fik 33 pct. af stemmerne. Det er ikke ret meget i Merkel-regi. Ved forrige valg i 2013 fik CDU/CSU 41,5 pct. af stemmerne.
  • Mest bemærkelsesværdigt er det, at det højrenationale AfD stormer ind i Forbundsdagen med næsten 13 procent af stemmerne. CDU og SPD og de øvrige tyske partier har meldt ud, at de ikke ønsker at samarbejde med AfD.
  • Merkel får vanskeligt ved at sammensætte en koalition, der kan lede landet. De tyske socialdemokrater i SPD vil efter et dårligt ud af koalitionen med Merkel. Hun er derfor tvunget til at forsøge den såkaldte Jamaica-koalition med det liberale FDP og De Grønne. Den konstellation er aldrig prøvet før.

Lufthansa byder 1,5 milliarder for rival i krise

Et af verdens største luftfartsselskaber, det tyske Lufthansa, er villig til at overtage den mindre og insolvente konkurrent Air Berlin for 1,5 milliarder kroner. Det oplyser kilder "tæt på processen" til den tyske avis Bild am Sonntag ifølge Reuters.

Lufthansa har tidligere været nævnt som køber af dele eller hele Air Berlin. Det kan tage op til tre måneder fra underskrivelsen af en købskontrakt, til handlen falder endegyldigt på plads. I den periode er Lufthansa indstillet på at betale 100 millioner euro til den løbende drift, så Air Berlin kan holde sine fly i luften, oplyser kilderne.

En afgørelse om Air Berlins fremtid ventes at blive taget i løbet af de kommende dage, skriver Ritzau Finans.

Det skal investorerne holde øje med i dag:

Med hjælp fra Nordnets investeringsøkonom, Per Hansen, udpeger vi her et par ting, som investorerne bør have for øje. I dag med tysk tema:

  • Tyskerne viste ved gårsdagens valg, at de flytter væk fra midten og at de er lidt mindre ”Muttiviert” end hvad meningsmålingerne tilsagde. EUR er marginalt svækket overfor USD og lidt mere overfor GBP efter valget. Man bør aldrig negligere, at der kan komme en lidt overraskende markedsbevægelse, men det mest sandsynlige er at investorerne trods alt mest opfatter valget som ”business as usual”
  • En sideeffekt af de kommende ugers tyske regeringsdannelse kan blive at ”Die Grünen” kan tænkes at tage sig meget godt betalt for at støtte Merkel. Vil det betyde en endnu hurtigere tysk grøn omstilling og vil det også være europæiske strømninger som bl.a. kan komme Vestas til gode?

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder uden for Japan ligger med en vigende tendens mandag morgen, mens investorerne i Japan ser en dag med kursstigninger i øjnene.

  • Nikkei 225: +0,4 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: -1,0 pct.

  • China Shanghai Composite: -0,4 pct.

  • Sydkoreas Kospi: -0,5 pct.