Vestas satser på at gøre Afrika grønnere

Mange steder i Afrika skal man først nu til at opbygge sit energisystem, og kontinentet står ved en skillevej: Skal det være grøn eller sort energi? Vestas regner med det første og ser et enormt potentiale i kontinentet.

Vestas’ chef for Middelhavsområdet, Marco Graziano, ser Afrika som et enormt potentiale for vindenergi – og den danske vindmøllegigant er klar. Foto: Mads Joakim Rimer Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en øjenåbner at se den natteklædte jordklode fotograferet fra rummet. Indien, USAs østkyst, Europa og Sydøstasien oplyses af det samlede lys fra milliarder af elpærer, mens Afrika ligger midt i det hele i næsten fuldkommen mørke.

Mange steder på det store kontinent skal man først nu begynde den gennemgribende eletrificering, som indledtes i Europa i slutningen af 1800-­tallet, og denne omstilling har danske Vestas fået øjnene op for.

Ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) og den globale vindforening GWEC skal der de næste 25 år installeres vindturbiner svarende til 15.000-35.000 af Vestas’ største landvindmøller, hvilket det danske selskab som global markedsleder ikke kan sidde overhørig.

»Potentialet er enormt,« siger Marco Graziano, der er chef for Vestas i Middelhavs­området, der bl.a. dækker Nord- og Vestafrika. »Der er stadig noget, der skal gøres for at ­skabe det rigtige miljø for investorer, men vindressourcerne er der. Vi har været pionerer mange steder i verden, og det vil vi også være i ­Afrika.«

Energiforbruget er i dag meget lavt i Afrika, og syd for Sahara lever over en halv milliard mennesker stadig uden adgang til elektricitet. Ifølge IEA er det gennemsnitlige energiforbrug per indbygger mindre end den strøm, som én enkelt elpære bruger. Såvel IEA som analyseafdelingen hos olieselskabet BP forventer, at forbruget af elektricitet vil fordobles de kommende to årtier, og det placerer Afrika ved en skillevej, når de nye energiformer skal vælges.

IEA vurderede i en rapport fra 2014, at det først og fremmest vil være vand og gaskraft, som vil vinde teknologikapløbet i Afrika, og allerede nu opføres nogle af verdens største dæmninger på kontinentet. Potentialet for vandkraft er dog ikke så udtalt i Nord- og Sydafrika, der også allerede er Vestas’ kernemarkeder på kontinentet.

»Vi håber, at Afrika som kontinent vil gå ind i vedvarende energi. Investorerne er der, og der er gode muligheder for at rulle nu. Vi har allerede en masse, som koger i Vestafrika, Nordafrika og i Egypten,« siger Marco ­Graziano og fortæller, at man bruger sine europæiske forbindelser til at komme ind i Afrika. »Vi har kunder fra Italien og Frankrig, som går ind i Afrika, og det er vores måde at komme ind og være tæt på disse kunder.«

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Truslen fra sol

Prisen på vindmøller er faldet ganske kraftigt over de seneste år, men det er prisen på sol­celler i den grad også. Ved en nylig auktion i Spanien blev det klart, at vind stadig er mere konkurrencedygtigt, men prisen på solceller falder så hurtigt, at den situation måske snart kan ændre sig. Måske særligt i Afrika, der har solen og mangler det dækkende elnet, som store vandkraftprojekter har brug for.

»Mange steder er vi konkurrencedygtige med sol, men afrikanske lande behøver ikke vælge enten-eller. Ved helt små installationer har sol måske en fordel, men man kan også kombinere sol og vind eller vind og et batteri. Hvis du ser på vores vision, så er vi gået fra at være leder inden for vindenergi til at være ­leder i vedvarende løsninger, og derfor er vi åbne over for lagring og hybridløsninger også,« ­siger Marco Graziano.

På tværs af Afrika har Vestas i dag installeret 1,2 af kontinentets 3,2 gigawatt vind.