Vestas og DONG rykker sammen om Lars Rohde

To af Danmarks største virksomheder bakker nationalbankdirektørs forsvar af kronen op.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når DONG sætter sine vindmøller op i England og Tyskland, bliver støtten til vindmøllerne afregnet i pund og euro. Men når størstedelen af DONGs medarbejdere tager lønchecken med hjem, udbetales gagen for de flestes vedkommende i kroner. Og når Vestas leverer møller til Polen, kommer betalingen i zloty, mens flere dele af møllen formentlig er lavet i Danmark. Af danske arbejdere. Med lønninger i danske kroner.

Derfor er hverken DONG-topchef Henrik Poulsen eller Vestas’ finansdirektør, Marika Fredriksson, meget interesserede i, at den danske krone bryder sit bånd til euroen med stærke kronestigninger til følge. Både for kongeriget og koncernen.

I landets interesse

»Som koncern har vi et ønske om, at Natio­nalbanken forsvarer kronen, og at de lykkes med det forsvar. Det er i vores interesse som koncern og også i landets interesse,« siger administrerende direktør i DONG Energy, Henrik Poulsen.

De seneste måneder har Nationalbanken været ude i et historisk forsvar af kronen. Langt over 100 milliarder kroner er blevet brugt på at holde værdien af kronen nede på et niveau, så man ikke bryder med båndet til euroen.

Det store pres på kronen begyndte, da Schweiz’ centralbank valgte at bryde sit bånd til euroen. En handling, der satte ting i sving hos Vestas i Aarhus.

»Det er et spørgsmål, som vi har set meget på, specielt taget i betragtning hvad der skete i Schweiz. Og ja, da vi har aktiver i Danmark, så vil det påvirke os. Det vil være meget alvorligt for den danske økonomi også, men som nationalbankdirektøren sagde, er det ikke noget, vi skal spekulere i. Vi følger det, men vi spekulerer ikke på, om det sker,« siger Marika Fredriksson, finansdirektør i Vestas.

Hvad end der skal til

Nationalbankdirektør Lars Rohde har på samme måde som DONG og Vestas advaret om, at det kan få grelle følger for Danmark, hvis båndet til euroen brydes. Og Rohde har gjort det klart, at han vil gøre alt i sin magt for at holde kronen nær euroen.

»Vi er meget tålmodige mennesker. Vi har uendelige mængder af kroner, og vi kan lade valutareserven vokse uendeligt,« har Lars Rohde tidligere udtalt til Berlingske.

Hvorvidt Rohde må se sin valutareserve vokse væsentligt mere, spekuleres der stadig i. Senest har den danske interbankrente, Cita-renten, taget et lille hop opad, efter at Nationalbanken undlod at sænke renten yderligere i torsdags. Det er dog stadig for tidligt at sige, om det varsler enden på kronepresset, vurderer Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian:

»Helt generelt er det noget, som vi må følge over de kommende uger og se, hvor det ender. Det tyder på, at Nationalbanken vil lade valutareserven stige uden at sænke renten yderligere, men det er ikke et udtryk for, at der ikke er pres på,« siger Steen Bocian.