Vestager varsler angreb mod gunstige skatteaftaler

EU-kommissær Margrethe Vestager vil prioritere granskningen af lande som Irland og Holland, der ifølge EU-Kommissionen giver særlige gunstige skatteaftaler til multinationale giganter som bl.a. Apple og Starbucks. Et slagsmål, der trods bred opbakning, kan blive svært at vinde.

The European Union Commissioner for Competition Margrethe Vestager of Denmark attends her hearing at the European Parliament in Brussels, on October 2, 2014. AFP Photo/Thierry Charlier. Fold sammen
Læs mere
Foto: THIERRY CHARLIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Margrethe Vestager (R) lover en hård linje mod særlige skatteaftaler til multinationale selskaber. Det kan være en form for ulovlig statsstøtte, der således er placeret højt på den kommende konkurrencekommissærs dagsorden.

Profilsagen over dem alle præsenterede EU-Kommissionen allerede i denne uge, da den fremlagde 21 stærkt kritiske sider om Apples skatteforhold i Irland. Udover Irland undersøges også skatteforholdene for internationale giganter i Holland og Luxembourg, hvor man har studset over påfaldende lave skattebetalinger. Derfor vil EU nu undersøge, om flere af verdens rigeste virksomheder er tilbudt særligt gunstige skatteforhold.

Hvis det er tilfældet, kan der være tale om ulovlig statsstøtte i milliardklassen for at fastholde virksomhederne og deres mange arbejdspladser. Men landenes skatteregler skal være lige for både store og små selskaber, fastslår Margrethe Vestager.

»Det må være ekstremt provokerende for mindre virksomheder, der følger alle skatteregler, at store virksomheder etablerer sig i forhold til, hvad de synes, der er hensigtsmæssigt at betale i skat,« siger Margrethe Vestager.

Sagen skal følges til dørs

I forvejen har mange selskaber deres europæiske hovedkvarter i Irland, fordi selskabsskatten er nede på 12,5 procent. Men ifølge Reuters betalte Apple takket være sine forhold i Irland sidste år så lidt som 3,7 procent i effektiv skat af sit overskud uden for USA. Derfor fastslår Margrethe Vestager, at det også fremover bliver afgørende at sikre rimelige skattebetalinger for de multinationale selskaber, selv om hvert land stadigvæk vil have forskellige niveauer for selskabsskatten.

»Hvis man på baggrund af afgørelser fra skattemyndighederne kan få sig organiseret sådan, at man betaler en helt markant lavere selskabsskat, så når vi et punkt, hvor det kommer til at ligne statsstøtte i form af (lavere, red.) skatteudgifter set med statens øjne, og så får vi et konkurrencespørgsmål,« siger Margrethe Vestager.

Jeppe Kofod (S), der er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne, bakker op om Vestagers kamp mod giganterne. Han kalder de rigeste selskabers lave skattebetalinger for et »stort problem«.

»Det er helt afgørende, at der bliver sat ind over for den form for skattesnyd, der skaber en ulige konkurrencesituation. For små og mellemstore virksomheder vil det være en kæmpe fordel, hvis man får slået ned på det, for de kan ikke lave samme nummer,« siger han.

Som medlem af Europa-Parlamentets økonomiudvalg planlægger Jeppe Kofod at følge sagen helt til dørs og tager gerne sagen op med andre kommissærer, der er inde over skatteområdet.

»I EU skal vi ikke acceptere, at man har mulighed for at skattesænke, for det afvikler lande med et ordentligt velfærdssystem. For mig er det spørgsmål om, at vi skal have et globalt markedssystem, hvor alle bidrager til velfærdssamfundet og til at betale skat,« fastslår han.

Neutralt og upartisk

Sagen kan dog blive uhyre svær for Vestager at løse. Tidligere komplekse sager om ulovlig statsstøtte har trukket ud i årevis. Og som forventet har både Irland og Apple allerede meldt ud, at man intet ulovligt foretager sig.

Apples topdirektører blev sidste år grillet ved en høring i det amerikanske senat for at kanalisere milliarder til caribiske skatteparadis. Og da Apple lancerede verdens største program for tilbagekøb af egne aktier, var selskabet – trods en enorm kontantbeholdning ifølge regnskaberne – nødt til at sælge obligationer i gigantiske mængder for at finansiere det. Hvis Apple skulle hente sine kontanter hjem fra udlandet til USA, risikerede selskabet nemlig at blive beskattet med 35 procent. Manøvren er fuldt lovlig, men førte til anklager om uetiske metoder.

Det har fået flere kritikere til at kræve en ændring af de nuværende regler, men Margrethe Vestager afviser indtil videre at kommentere på konkrete løsninger, da hun afventer undersøgelser, der skal basere sig på fakta – og ikke følelser.

»Når vi håndhæver konkurrencereglerne, er det helt afgørende, at vi gør det neutralt og upartisk, hvor vi ikke foretrækker nogen frem for andre. Det vil drive undersøgelserne fremad og betyde, at der kommer en bedre konkurrence fremover,« siger Margrethe Vestager.