Vestager i tænkeboks efter overraskende dom

Uventet dom kan gøre det vanskeligere for Margrethe Vestager at løfte bevisbyrden mod Google i den ene af tre sager.

Foto: JOHN THYS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en begivenhed af de helt sjældne, der ramte Margrethe Vestager og EU-Kommissionen i onsdags, da EU-Domstolen kom med en stærkt overraskende melding og sendte sagen om en bøde på næsten otte milliarder kroner til chipgiganten Intel tilbage til en lavere retsinstans.

Og det kan få betydning for en af de allerstørste sager på konkurrencekommissærens bord.

Intel-sagen handler om chipgigantens brug af eksklusivitetsrabatter for at gøre det sværere for andre at komme ind på markedet for chip til computere. Det førte i 2009 til den enorme bøde, fordi EU-Kommissionen mente, at Intel misbrugte sin dominerende markeds­position til at holde konkurrenter ude. Intels argumenter om, at rabatterne ikke havde skadet konkurrencen, blev imidlertid ikke tilstrækkeligt gransket, fordi eksklusivitets­rabatterne i sig selv blev set som ulovlige.

Men det var altså for hurtig en konklusion, mener EU-domstolen, som nu vil have den lavere instans til at se på Intels argumenter igen.

Det kan også få betydning for bevisførelsen i sagen om Googles aftaler med mobiltelefonproducenter, der sikrer, at Google er standardsøgemaskine. Det sker hos de mange procenter, som bruger Googles Android-styresystem, men også på Apples iPhones og iPads. Således betaler Google et par milliarder dollar til Apple hvert år for at sikre sig, at Google er søgemaskinen på Apples produkter.

Med friske øjne

Den magtfulde EU-kommisær Margrethe Vestager lægger da heller ikke skjul på, at Intel-dommen har sendt hende i tænkeboks.

»Det er klart, at der er brug for at læse dommen ret grundigt i forhold til, hvordan vi laver analyser, og vi skal finde ud af, hvordan vi gør det på en ordentlig måde,« siger hun.

»Det interessante for os er, hvordan man beviser sagen. Der er både en juridisk vej, der kigger på hensigten, og en mere praktisk vej, hvor vi ser på, om vi kan vise, at det har betydet nok i forhold til, hvordan markedet fungerer. I de åbne sager laver vi begge typer analyser, for at sagen er så solid som overhovedet muligt,« uddyber EU-kommissæren.

Hun tilføjer, at EU-Kommissionen har ændret procedurer siden 2009, og at det derfor ikke er sikkert, at der skal ændres noget i tilgangen, men det skal altså nu afklares.

Intel-dommen kan dermed også medføre, at det trækker ud, inden Vestager annoncerer sin endelige beslutning i denne Google-sag, som regnes for endnu større og vigtigere end Google Shopping-sagen, der ramte Google med en rekordbøde fra Vestager på 18 milliarder kroner i juni.

Endnu mere på spil for Google

Størrelsen på den bøde siger alt om, hvor dominerende et selskab Google er blevet i Europa, og hvor mange penge Google tjener på sine produkter, som er grundlaget for bødefastsættelsen. Ifølge EU-Kommissionen foretages 90 procent af alle internetsøgninger i Europa gennem Google.

Flere eksperter har vurderet, at Android-sagen om Google-tjenester på mobiltelefonerne kan få endnu større konsekvenser for Googles måde at drive forretning på end Shopping-sagen.

Det skyldes, at det i stigende grad er via mobiltelefoner, der søges på nettet, og jerngrebet om disse søgninger er derfor afgørende for Googles adgang til nærmest uvurderlige data­mængder om brugernes adfærd.

I Shopping-sagen, hvor Google allerede har fået rekordbøden, har IT-giganten nu informeret EU-Kommissionen om en række planlagte ændringer for, hvordan selskabet viser søgeresultater på shoppingområdet. Google fik bøden for at misbruge sin dominerende position til at fremhæve egne produkter frem for konkurrenternes produkter, når man bruger Googles søgemaskine.

Vestagers team er nu ved at se på disse oplysninger fra Google. IT-giganten har endnu ikke oplyst, om selskabet vil appellere den rekord­store bøde i den første af i alt tre store EU-sager mod selskabet.