Vestager: Dansk deltagelse i bankunionen er ikke en given ting

Det er ikke en selvfølge, at Danmark skal være en del af den europæiske bankunion, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager.

Det er ikke en selvfølge, at Danmark skal være en del af den europæiske bankunion, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Det er ikke givet, at Danmark skal med i EUs bankunion, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) til Information.Hun skal tirsdag mødes med finans- og økonomiministre fra resten af EU, for at diskutere en afviklingsmekanisme for kriseramte banker, der er et af de store elementer i bankunionen. Lykkes det ministrene at nå til enighed, så er EU ifølge Margrethe Vestager nået »meget langt« med bankunionen.

Regeringen har dog fortsat ikke har taget stilling til, om Danmark skal deltage i bankunionen, og det er heller ikke en selvfølge, at vi skal, siger ministeren til Information.

Et fælles europæisk tilsyn med bankerne, som skal høre under Den Europæiske Centralbank, er allerede forhandlet på plads.

»Det kommer til at fungere som vores eget Finanstilsynet,« siger Margrethe Vestager til avisen. Hun fortsætter:

»Det næste er, hvad der skal ske, hvis tilsynet finder noget, der ikke er, som det skal være, eller der sker noget, så en bank skal afvikles. Så skal man have en afviklingsmekanisme, som forhåbentligt kommer til at ligne den danske måde at gøre det på, så meget som overhovedet muligt«.

Spørgsmål: Hvorfor skulle vi vælge, at den næste bankkrise bliver løst i Bruxelles frem for København?

»Det er heller ikke en given ting, at vi skal det. Hvis Danmark skal være med, skal det være, fordi det er en fordel for Danmark. Det kan vi først vurdere, når vi har set, hvordan det endelige set-up kommer til at se ud«.

Det vil blandt andet tælle på plussiden, hvis dansk deltagelse i bankunionen betyder en positiv påvirkning af tilliden til de danske banker, siger Margrethe Vestager.

Hun siger også at det er svært at sige, hvornår regeringen skal tage stilling til, om Danmark skal med i bankunionen.

»Jeg gør mig meget umage med ikke at foregribe den stillingstagen. Og det er, fordi vi forhandler i øjeblikket. Hvis vi nu ikke vil være med, skal det også være attraktivt, så de lande, der er med i bankunionen, ikke får nogle særlige konkurrencefordele. Det er en vigtig del af forhandlingen. Og en dobbelthed, som vi næsten er alene om. Vi er i hvert fald få lande, der har den dobbelt forhandlingsposition, at det både skal være attraktivt at være indenfor, men også være i orden at stå udenfor,« siger Margrethe Vestager.

Hun understreger, at den danske model for at afvikle kriseramte banker også gerne skulle blive den europæiske model:

»Sådan at bankens ejere og usikrede kreditorer og sektoren selv finansierer, hvis en bank skal reddes. Det er helt anderledes for sektoren, når den selv skal betale, end hvis man kan trække en bon hos skatteyderne«.