Vestager: Amerikansk budgetforlig er vigtigt for os

Obamas budgetplan er kun en delvis løsning, siger Margrethe Vestager, men hun er lettet over, at USA har afværget "den økonomiske afgrund".

Margrethe Vestager glæder sig over den amerikanske budgetaftale - selv om den ikke tager hånd om alle problemer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Det er ikke alene amerikanerne, der kan ånde lettet op for en stund efter, at Repræsentanternes Hus natten til onsdag dansk tid sagde ja til den budgetplan, som skal forhindre, at USA glider ned i den såkaldte »økonomiske afgrund«. Det er godt nyt for hele verdensøkonomien og dermed også for Danmark, understreger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R). Det skriver b.dk.

- Det er meget vigtigt med den her aftale. Hvis problemet med den såkaldte fiscal cliff ikke havde løst sig, så havde risikoen været, at den amerikanske økonomi var gået fuldstændig i stå. Hvis man tager penge ud af økonomien ved skattestigninger og færre overførsler til ledige, så er der færre penge til forbrug af varer, der skaber arbejdspladser, siger Margrethe Vestager til b.dk.

Med budgetaftalen slipper store dele af den amerikanske befolkning for skattestigninger, som ellers ville gælde fra årsskiftet. Til gengæld øges skatterne for husholdninger, som tjener mere end 450.000 dollar (cirka 2,5 millioner kroner) om året.

De amerikanske politikere forsøger at købe sig tid, blandt andet ved at udsætte en række besparelser på de offentlige budgetter i to måneder. Den overhængende fare for, at USA snart rammer gældsloftet, er imidlertid ikke afværget med budgetaftalen.

Derfor mener Margrethe Vestager også kun, at der er tale om en delvis løsning.

- Det er klart, at det havde været bedre, hvis de havde fundet en samlet løsning, for verdensøkonomien har brug for stabilitet og tryghed. Men det er stadig meget bedre med en delvis løsning, end hvis det havde fået lov til at køre ud overkanten, siger Margrethe Vestager.

Hun vil ikke blande sig i indholdet af selve aftalen, men understreger, at det betyder rigtig meget for Danmark, hvilke beslutninger amerikanerne tager.

- Hvis danske borgere og forbrugere ikke har tillid til, at verdensøkonomien retter sig, så bliver de skattelettelser, vi har givet til danskere med helt almindelige indtægter, i lommen, siger hun.