Verdensbanken: Danmark er verdens tredje bedste land at starte virksomhed i

Danmark er igen i år højt rangeret på Verdensbankens liste over, hvor i verden det er nemmest at starte virksomhed. Men trods placeringen er det ikke nødvendigvis en god investering at starte virksomhed i Danmark, mener Dansk Erhverv.

Danmark er for andet år i træk kåret til verdens tredje bedste land at starte og drive virksomhed i. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ian Milburn
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du har idéen til en god forretning. Du har iværksættergejsten. Nu mangler du bare lige at finde ud af, hvor det vil være smart at placere din nye virksomhed. Men måske behøver du ikke at kigge meget længere end til Danmark.

Danmark er nemlig for andet år i træk kåret til verdens tredje bedste land at starte og drive virksomhed i. Det er konklusionen i Verdensbankens årlige »Doing Business-rapport«, der rangerer verdens lande efter, hvor nemt det er at drive virksomhed i de enklete lande målt på blandt andet skattebetaling, lånemuligheder, adgang til elektricitet og mulighed for at handle på tværs af landegrænser.

Det er kun fjerntliggende lande som New Zealand og Singapore, som ligger højere på ranglisten, end vi gør. Næste europæiske land på listen er Norge, som ligger nummer seks, mens Sverige ligger nummer ni.

På ét parameter i målingen scorer Danmark absolut topkarakter, nemlig i handlen over grænser. Vi deler dog førstepladsen med 15 andre lande, der også scorer topkarakter her. Se den samlede vurdering her.

Ikke nødvendigvis en god investering

Doing Business-indekset siger dog ikke noget om, hvorvidt det er en god investering at starte virksomhed i Danmark, mener Steen Bocian, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

Han påpeger, at indekset hverken inkluderer løn- eller kapitalomkostninger. Der ses alene på rammebetingelserne for at drive virksomhed.

»Desværre må vi konstatere, at når vi tager alle aspekter med, så kniber det gevaldigt med investeringerne i dansk økonomi. Vi skal naturligvis være glade  for at score højt på de globale ranglister over rammebetingelserne for erhvervslivet, men det er altså ikke nok i sig selv,« siger han og uddyber:

»Vi investerer flittigt i virksomheder i udlandet, mens det kniber gevaldigt med udenlandske virksomheders lyst til at investere i Danmark - trods mange år med topplaceringer i doing business indekset.«

Ifølge Dansk Erhvervs beregninger har Danmark haft et investeringsunderskudt på over 400 milliarder kroner i forhold til udlandet siden 2005.

»Vi kan naturligvis håbe på, at udlandet nu endelig får øjnene op for dansk økonomi på basis af dette års Doing Business-indeks. Men vi må nok konstatere, at det næppe er særlig sandsynligt. Dansk økonomi opfattes desværre ikke særlig attraktivt for investorerne,« siger Steen Bocian.

Her er blandt andet et højt omkostningsniveau og høje skatter på kapital og virksomheder en effektiv stopklods, lyder det.