Verdens største bitcoin-eksperiment er skudt i gang: Her kan du nu bruge bitcoin som officiel valuta

Som det første land i verden accepterer El Salvador nu bitcoin som officiel valuta. Dermed kaster det mellemamerikanske land sig ud i et kæmpe finansielt eksperiment, der vil blive fulgt tæt af internationale finanskredse. Bekymringen er blandt andet, at de store udsving i bitcoins værdi vil kaste det allerede skrøbelige land ud i flere økonomiske problemer.

El Salvador er i gang med at installere 200 bitcoin-hæveautomater i landet.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Rodrigo Sura/EPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bitcoin som officielt betalingsmiddel?

Jeps, det er nu virkeligheden i det fattige mellemamerikanske land El Salvador.

Mens bitcoin i mange kredse betragtes som en kontroversiel kryptovaluta, er den nu gangbar mønt i det lille mellemamerikanske land. Som det første land nogensinde, begyndte El Salvador tirsdag at acceptere bitcoin som officiel valuta, hvilket vil sige, at den nu er sidestillet med den amerikanske dollar som betalingsmiddel og kan bruges til at købe alt fra brød til tøj og en tur til frisøren. Den kan sågar også bruges til at betale skat med.

De seneste to årtier har El Salvador haft den amerikanske dollar som eneste officielle valuta, hvilket afspejler en dyb mistillid til landets egne samfundsinstitutioner.

Derved kaster El Salvador sig ud i verdens største og første bitcoin-eksperiment, der vil blive fulgt tæt af internationale finanskredse. Bekymringen er blandt andet, af de store daglige udsving i bitcoins værdi over for dollaren vil sende det allerede skrøbelige land ud i flere økonomiske problemer.

Udrulningen er præsident Nayib Bukeles hjertebarn, og han forventer, at kryptovalutaen vil sætte El Salvador på det finansielle verdenskort.

»I morgen vil alles øjne for første gang i historien være rettet mod El Salvador. Det er bitcoins fortjeneste,« skrev han i en tweet sent mandag.

Op til tirsdagens bitcoin-lancering, har El Salvador købt 400 bitcoins, svarende til en markedsværdi på 20,5 millioner dollar, eller 128 millioner kroner. En bitcoin koster i øjeblikket 51.106 dollar.

For at bruge bitcoin som betalingsmiddel, skal salvadoranerne downloade appen »Chivo Wallet«. I et forsøg på at sparke gang i brugen af kryptovalutaen vil brugerne af appen med det samme modtage bitcoin med en værdi af 30 dollar i deres »Chivo-pung«.

Nemmere adgang til penge

Regeringen håber, at brugen af bitcoin vil give flere borgere adgang til det finansielle system. Cirka 70 procent af landets 6,5 millioner indbyggere har ifølge regeringen ikke adgang til traditionelle banker, og fordelen ved kryptovalutaer er, at man ikke behøver af have en bankkonto for at bruge penge digitalt. I stedet står pengene i en såkaldt digital pung uden for de etablerede banker.

Derudover forventer regeringen, at brugen af bitcoin kan reducere gebyrerne, der bliver betalt for at modtage pengeoverførsler fra udlandet. Som et af Mellem- og Sydamerikas fattigste lande modtager store dele af befolkningen jævnligt penge fra venner og familie i Vesten gennem internationale bureauer som Western Union. Ifølge Verdensbanken udgør pengeoverførsler fra udlandet knap 25 procent af landets bruttonationalprodukt.

Men hvor præsident Nayib Bukele lægger vægt på fordelene ved bitcoin, møder det nye tiltag skarp kritik både inden for og uden for El Salvador. Næsten 70 procent af befolkningen er ifølge CNBC skeptisk overfor brugen af kryptovalutaen, og mange ved slet ikke, hvordan de skal bruge den.

Usædvanligt store udsving

Derudover påpeger udenlandske kritikere, at bitcoin er uegnet som betalingsmiddel på grund af de store daglige udsving. I maj dykkede bitcoin en morgen over 31 procent for at buldre 33 procent op om eftermiddagen. Valutaen er stadig godt 20 procent under sin rekordkurs på næsten 65.000 dollar tilbage i april.

Generelt er det ikke usædvanligt at se stigninger eller fald på mellem fem og ti procent i bitcoin, hvilket er enorme udsving i valutasammenhæng. Til sammenligning er det yderst sjældent, at den danske krone svinger mere end en to til procent over for dollaren på en dag. Med både bitcoin og dollar som officiel valuta kan det indbyrdes forhold mellem de to føre til enorme tilfældige udsving i relative værdier for både personer, virksomheder og staten.

Den Internationale Valutafond, IMF, har derfor advaret mod at bruge bitcoin som officiel valuta. Fonden påpeger, at det rejser økonomiske, finansielle og juridiske problemer.

»Hvordan ved vi, hvad vi opkræver i skat, når bitcoin stiger og falder? Hvordan planlægger vi udgifter? Husk, at i april kom bitcoin over 65.000 dollar, og så faldt den til næsten halvdelen af det. Det er et problem som finansministeriet kommer til at kæmpe med. Og det er ikke let,« sagde Kristalina Georgieva, chef for IMF, for nylig ifølge CNN.