Verdens største betalingstjeneste er på vej til Danmark

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Alipay er allerede blevet testet flere steder uden for Kina. Her i Canada. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK BLINCH

Godmorgen,

Her har du ugens sidste nyhedsoverblik. Du skal med på endnu en tur i hvidvask-karusellen. Vi skal høre om en absurd udvikling i sagen om PostNord.

Men først skal vi gøre klar til at byde Alipay velkommen til Danmark.

1
Verdens største betalingstjeneste på vej til Danmark

Kinesiske Alipay gør klar til at indtage Danmark. Mobilbetalingstjenesten, som groft sagt er en kinesisk pendant til MobilePay, er i øjeblikket i gang med at forhandle de sidste aftaler på plads med betalingsformidleren Nets, erfarer Finanswatch (kræver abonnement).

Med 520 millioner kinesiske brugere er Alipay verdens største mobilbetalingstjeneste. De kinesiske kunder kan tilknytte deres bankkonti til appen, og i Kina er Alipay en hyppigt anvendt betalingsløsning.

Herhjemme vil Alipay primært være målrettet kinesiske turister, som kan have svært ved at bruge kinesiske kreditkort i Danmark eller hæve kroner nok til shoppingturen.

Aftalerne er endnu ikke endeligt underskrevet, men det forventes, at Alipay rulles ud i de første butikker i løbet af efteråret. Alipay fungerer i dag ved hjælp af QR-koder, og en betaling foretages ved, at ekspedienten scanner en QR-kode på brugerens mobiltelefon.

Tidligere på sommeren blev Alipay lanceret i Oslo.

2
Aserbajdsjan → Danske Bank → Europæisk fodbold

Franske og italienske fodboldklubber. En makedonsk landsholdsspiller. Og svigermoderen til en bulgarsk fodboldspiller.

Penge fra regimet i Aserbajdsjan er via fire konti i Danske Bank endt på flere adresser i europæisk fodbold. Det viser en ny afsløring fra Berlingske (kræver abonnement). Berlingske har de seneste uger beskrevet, hvordan milliarder af kroner tilhørende regiment i Aserbajdsjan mellem 2012 og 2014 fossede gennem Danske Banks afdeling i Estland.

Pengene har altså blandt andet været brugt til at skaffe regimet magt og goodwill i fodboldverdenen:

 • Den franske fodboldklub Racing Club de Lens, der i 2013 blev overtaget af den magtfulde aserbajdsjanske oliemilliardær Hafiz Mammadov, modtog 11 millioner kroner.
 • Den tidligere makedonske landsholdsspiller Slavco Giorgevski modtog cirka 220.000 kr. i 2012. Han spillede dengang for Inter Baku, en af de største klubber i Aserbajdsjan, som var sponsoreret af landets dengang største bank, International Bank of Azerbaijan (IBA).
 • Svigermoren til Peter Zlatinov, en bulgarsk fodboldspiller, modtog næsten 100.000 kr. »til Zlatinov«, som der står anført på transaktionen. I 2013 spillede Zlatinov for Inter Baku.

Business anbefaler

3
Medie: Sverige klar til at sagsøge Danmark i PostNord-sagen

Forholdet mellem de to aktionærer i PostNord, den danske og den svenske stat, er iskoldt.

Nu mener svenskerne, at Danmark løb fra en aftale, da man herhjemme valgte at digitalisere kommunikationen mellem staten og borgerne. Ifølge Dagens Nyheter er den svenske stat klar til at sagsøge Danmark.

Den digitale kommunikation er en af de væsentligste årsager til at brevmængden i Danmark er faldet med 90 pct. I aktionæroverenskomsten mellem de to ejerlande skulle der findes en såkaldt loyalitetsklausul, Danmark har forbrudt sig mod.

Sveriges erhvervsminister Mikael Damberg har tidligere udtalt, at PostNords nuværende problemer først og fremmest er et dansk problem.

4
Ny lov: Kina gør bilindustrien klar til elektrisk fremtid

Kina er i forvejen et af de markeder, hvor der sælges den højeste andel af elbiler. Nu kommer der sandsynligvis endnu mere fart på det blomstrende kinesiske elbilsmarked. Regeringen har besluttet, at de kinesiske bilproducenter fra 2019 skal skrue op for produktionen af elbiler. Det skriver Wall Street Journal (kræver abonnement).

Samtidig indføres der nye kvoter for, hvor stor en andel af de solgte biler, der skal være elbiler og hybridbiler.

Bilindustrien har længe været klar over, at den kinesiske regering vil gå langt for at skabe en grønnere bilpark i forsøget på at komme Kinas store forureningsproblemer til livs.

De seneste måneder er BMW, Ford og Volkswagen alle gået sammen med kinesiske producenter om at udvikle elbiler til det voksende marked.

Det skal investorerne holde øje med

Nordnets investeringsøkonom, Per Hansen, har hjulpet os med at udpege de ting, som investorerne bør holde øje med i dag.

 • I går opdaterede Coatue Management sin kortsalgsstatus i Pandora. Selv om aktien er faldet med mere end 1/3 har det ikke fået de kortsælgende fonde til at genkøbe deres positioner; snarere tværtimod. Det kan sende Pandora yderligere ned.
 • Det er sidst på måneden. For nogen er det lig med økonomisk smalhals. For andre derimod er det højsæson for annoncering af ordrer. Det gælder ikke mindst Vestas, som ultimo kvartalerne – ikke mindst i slutningen af en året – får en række ordrer. Der kan blive travlt på nyhedsfronten, men det er næppe noget som for alvor får aktiekursen til at snurre hurtigere.
 • På nøgletalsfronten samler interessen sig mest om BNP tal for 2. kvartal fra UK. UK er gået fra at være i vækstfront i G7 til nu kun at være acceptabel. Frygten er at forventninger til og forhandlinger med hensyn til Brexit ikke kun trækker privatforbruget ned, men samtidig – og det er nok vigtigst – holder de udenlandske investeringer tilbage, indtil man ved om UK er OK i Europa.

Det sker i dag

 • Aarhus Elite, der er selskabet bag fodboldklubben AGF, kommer i dag med årsregnskab for det forskudte regnskabsår 2016/17.
 • Aktionærerne i det store russiske energiselskab Rosneft stemmer om, hvorvidt Tysklands tidligere forbundskansler Gerhard Schröder skal indtræde i selskabets bestyrelse.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger med generelle plusser uden for Japan, mens Tokyo-børsen presses ned af en let styrket yen.

 • Nikkei 225 i Tokyo: -0,1 pct.

 • Hongkongs Hang Seng: +0,4 pct.

 • China Shanghai Composite: +0,3 pct.

 • Sydkoreas Kospi: +0,7 pct.