Verdens rige lande: Danmark nu ud af top 10

Mens Danmark står stille, bliver andre landes befolkninger rigere og kan putte flere varer i indkøbskurven. Danmark styrtdykker på liste over rige lande.

Danmark er på bare et enkelt årti gledet ned fra en sjetteplads over de mest velstående lande til en foreløbig 12.-plads.

Det viser nye tal fra den internationale organisation OECD, der tæller 30 af de rigeste lande i verden. Og alt tyder på, at nedturen ikke slutter der, for OECD vurderer, at Danmark får den fjerdelaveste vækst frem til 2017. Det skriver dagbladet Børsen.

Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos, er alvorligt bekymret for velstandsdykket.

»Vi er gået ned til den laveste placering på velstandsranglisten i 32 år, og vi kommer også til at gå yderligere ned, hvis vi ikke gør noget. Den gode nyhed er så, at vi rent faktisk kan gøre meget selv for at klatre op ad listen igen, hvis bare den politiske vilje er der,« siger han.

Mads Lundby Hansen understreger, at OECD-tallene om, hvordan økonomierne har udviklet sig justeret for købekraft, endegyldigt må hamre en pæl gennem myten om, at Danmark har redet på den store højvækstbølge forbi andre lande de seneste år.

Det er lige omvendt.

Danmark har faktisk haft den fjerdelaveste vækst i OECD i perioden.

Problemet er især, at danskerne har meget svært ved at blive mere effektive på jobbet i forhold til folk i andre lande.