Verdens næststørste økonomi viser tegn på fremgang – men flere spørgsmål tårner sig op

Den kinesiske økonomi er på vej frem, og dermed ser det ud til, at myndighedernes forsøg på at vende skuden har båret frugt. Problemerne fra handelskrigen med USA er dermed delvist modgået, men der er fortsat store spørgsmålstegn ved styrken og holdbarheden af fremgangen.

Kinas præsident, Xi Jinping, har længet kæmpet med dalende vækstrater. Men nu vidner flere nøgletal om, at der er sket en vending i den kinesiske økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/Ritzau Scanpix

Mens den kinesiske økonomi gik markant ned i gear 2018, er verdens næststørste økonomi kommet langt bedre fra start i år.

Det viser flere nye nøgletal, der er blevet offentliggjort onsdag. Tegnene på fremgang i den kinesiske økonomi kommer efter en periode, hvor landets regering har lempet både finans- og pengepolitikken for at få gang i økonomien, der har været udfordret af den langstrakte handelsstrid med USA. Dermed er våbenhvilen i handelskrigen fra 1. december blevet anvendt fornuftigt.

Godt gang i industriproduktionen

Den kinesiske industriproduktion steg med 8,5 pct. på årsbasis i marts. Det er største fremgang i industriproduktionen siden juli 2014 og vidner om en stor stigning i aktiviteten i den kinesiske fremstillingsindustri. Netop industrien har været mest udfordret i handelskrigen og især i sektorer med lav værditilvækst har der været tale om at flytte produktionen til lande med lave omkostninger og dermed undgå den amerikanske straftold. Derfor er en vending her et ekstra godt signal for de kinesiske myndigheder.

Fremgang i bilsalget

Der er kommet lidt mere gang i salget hos de kinesiske bilforhandlere. For første gang siden juni sidste år steg salget af solgte biler nemlig i marts. Nye tal for detailsalget viser også, at de kinesiske forbrugere heller ikke er så tilbageholdende med at bruge penge, som de har været. Efter at detailsalget har været presset de seneste år, er vækstraterne i detailsalget nemlig steget de seneste måneder. Det vidner om, at regeringens skattelettelser – som håbet – ser ud til at udmønte sig i stigende forbrug.

Stigende optimisme hos virksomhederne

De kinesiske fremstillingsvirksomheder har fået mere travlt med at ekspedere ordrer og ansætte nye medarbejdere, viser de seneste PMI-tal fra Caixen, der en gang om måneden tager temperaturen på over 500 kinesiske indkøbschefers syn på økonomien. Det er værd at bide mærke i, at fremgangen i de kinesiske PMI-tal nærmest er spejlvendt i forhold til udviklingen i USA.

Dansk eksport til Kina er igen i vækst

Fremgangen i kinesisk økonomi er godt nyt for danske virksomheder. For i løbet af de sidste 20 år har Kina udviklet sig til at være et af vores eksportmarkeder. Værdien af dansk eksport til Kina faldt kraftigt i første halvdel af 2018, men har siden generobret noget af det tabte. Til gengæld har danske virksomheder en udfordring fra den kinesiske industristrategi, som med et »Kina først« fokus fremmer indenlandske leverandører på bekostning af vestlige virksomheder. Det giver kineserne et dårligere produkt her og nu, men hjælper med at opbygge konkurrerende teknologier, der om få år kan udfordre vestlige virksomheder på deres hjemmemarkeder.

Et land med større selvtillid

Bedringen i de kinesiske nøgletal i løbet af første kvartal tyder på, at myndighederne har haft held til at sætte gang i den hjemlige økonomi på et tidspunkt, hvor handelskrigen med USA ellers har givet anledning til sorte skyer over kinesisk økonomi. Det betyder også, at risikoen for et større tilbageslag er afværget for nu. Det ændrer dog ikke på, at Kinas økonomi befinder sig et meget andet sted end for et årti siden, og at endnu mere gældsbaseret økonomisk vækst ikke nødvendigvis vil være særlig langvarig og samtidig forøger de langsigtede strukturelle udfordringer. Kinas samlede gældsætning er nu højere end i USA og især statslige virksomheder har opbygget en meget stor gældsbyrde.

Men man må ikke være blind for, at et Kina, der har overkommet en stor trussel fra Washington, nok også har en del mere selvtillid i forhandlinger med USA og EU, end et Kina i økonomiske knæ ville have haft. Det er ikke nødvendigvis særlig godt for Europa på længere sigt.