Verdens næststørste økonomi fortsætter fremgang i rekordtempo

Den kinesiske økonomi voksede med 18 procent i årets første kvartal, når man sammenligner med samme periode sidste år. Der er dog flere tegn på, at verdens næststørste økonomi er på vej ned i gear efter et stærkt comeback.

Der har været fuld fart på den kinesiske økonomi det seneste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR/AFP/Ritzau Scanpix

Med danske og europæiske briller har det længe været vildt at se de væksttal, der med jævne mellemrum tikker ind fra Kina, som er verdens næststørste økonomi

Men det er alligevel helt ekstraordinært at se de nye tal for kinesisk økonomi, der er blevet offentliggjort fredag.

For i årets første kvartal voksede den økonomiske aktivitet i Kina med hele 18,3 procent, hvis man sammenligner med samme periode sidste år.

Det er den højeste vækst, der er målt, siden Kina begyndte at opgøre den kvartalsvise vækst i 1992.

»Væksttallene snyder dog på vægtskålen,« fremhæver Mathias Dollerup Sproegel, der er makroanalytiker i Sydbank.

Den høje vækstrate afspejler nemlig primært, at aktiviteten i kinesisk økonomi var ekstraordinær lav i første kvartal sidste år, hvor mange butikker, shoppingcentre og fabrikker var lukket ned for at bremse spredningen af coronavirus.

»Den kvartalsvise vækst er faktisk den svageste i adskillige år. I forhold til fjerde kvartal voksede samfundskagen kun med 0,6 procent. Selv i kinesiske termer er det i normale tider bestemt ikke noget, som ville få os analytikere til at falde ned af stolen. Til sammenligning var den kvartalsvise vækst før covid-19 omkring 1,5 procent,« siger Mathias Dollerup Sproegel.

Tegn på opbremsning

Flere nøgletal vidner ligeledes om, at den kinesiske økonomi er ved at bremse lidt op efter et stærkt comeback i det forgangne år.

Opbremsningen kommer blandt andet til udtryk i de månedlige PMI-tal, der tager temperaturen på de kinesiske indkøbschefers humør. Mens indkøbschefernes humør steg kraftigt fra februar til november sidste år, har det indeværende år budt på et noget mere afdæmpet humør.

»Opbremsningen skal selvfølgelig også ses i lyset af Kinas hastige genopretning siden andet kvartal af 2020, hvor Kina har produceret nogle ekstremt høje kvartalsvise vækstrater. Men opbremsningen skyldes også, at myndighederne er i gang med at trække i håndbremsen. Kreditgivningen ventes at blive strammet op i 2021, og det vil dæmpe kreditvæksten,« siger Mathias Dollerup Sproegel.

Hos Danske Bank fremhæver chefanalytiker Allan von Mehren også, at de kinesiske magthavere nu har lettet foden fra speederen, hvilket blandt andet indebærer mindre fart på investeringerne i infrastruktur.

»Byggesektoren har også oplevet nogle stramninger, der gør, at vi forventer lavere aktivitet i andet halvår. Endelig er det også vores forventning, at det kraftige boom i eksporten vil aftage noget, fordi forbruget i USA og Europa i stigende grad vil blive drejet tilbage mod service på bekostning af et lidt lavere vareforbrug indenfor eksempel elektronik, som Kina producerer meget af,« siger Allan von Mehren og fortsætter:

»Væksten i år ventes i højere grad at blive trukket af de kinesiske forbrugere og private investeringer efter et år med store stigninger i profitterne.«

»Et decideret uambitiøst mål«

Mens den kinesiske økonomi voksede med 2,3 procent i 2020, forventer Den Internationale Valutafond, IMF, at den store økonomi vil vokse med 8,4 procent i det indeværende år.

»Det lyder imponerende selv for Kina, men tager man det væksthul, som covid-19 har efterladt både den kinesiske og globale økonomi med in mente, så er der ikke tale om en buldrende vækst,« siger Mathias Dollerup Sproegel og fortsætter:

»Kommunistpartiet stræber i år efter en vækst på over seks procent. I vores optik er det et decideret uambitiøst mål. Vækstmålet kan rent beregningsteknisk blive løbet i mål med nulvækst i årets fire kvartaler. Så selv med en forholdsvis moderat vækst her i første kvartal på 0,6 procent i forhold til fjerde kvartal, så er Kina altså allerede godt på vej til at indfri vækstmålsætningen.«