Venstre vil have håndværkerfradrag og energiafgifter i fokus

Venstre har fem fokusområder i de kommende forhandlinger om en vækstplan.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere grønne afgifter skal nedsættes, og håndværkerfradraget på op til 15.000 kroner pr. voksen i husstanden skal forlænges.

Sådan lyder to af de absolutte topprioriteter fra Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, op til de kommende forhandlinger med regeringen om en vækstplan.

»Vi vil argumentere meget hårdt for lavere energiafgifter og en forlængelse af Boligjobordningen i forhandlingerne om en vækstplan. Vi bliver nødt til at gøre noget ved de stigende energiafgifter, der tynger erhvervslivet, og vi vil sikre, at håndværkerfradraget (også kendt som Boligjobordningen, red.) ikke forsvinder ved årets udgang,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Lars Løkke Rasmussen fortæller, at Venstre fokuserer på fem hovedområder i de forestående forhandlinger.

Ud over energiafgifter og Boligjobordningen handler det blandt andet om at lette administrative byrder og gøre det lettere at drive virksomhed.

Derudover skal flere offentlige opgaver konkurrenceudsættes, og endelig skal det kunne betale sig at arbejde, for eksempel via et nyt kontanthjælpsloft og skattelettelser i bunden af indkomstskalaen.

Lars Løkke Rasmussen understreger, at han ikke fra begyndelsen vil lægge sig fast på ultimative krav, men han satser på »en ambitiøs vækstplan«.

Lavere energiafgifter er også et centralt ønske fra både erhvervsorganisationerne og flere store fagforbund. Lars Løkke Rasmussen understreger, at han både forestiller sig en sænkning af NOx-afgiften – en afgift på kvælstofoxid – samt den såkaldte PSO-afgift, der er en afgift på elregningen, der finansierer udbygningen af vedvarende energi.

»PSO-afgiften stiger for eksempel meget kraftigt, og de stigende energiafgifter fratager jo erhvervslivet gevinsten ved faldende globale energipriser,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) fastslår, at regeringen fortsat overvejer en lang række muligheder, og at han endnu ikke er klar med endegyldige meldinger. Alligevel åbnede han for lavere energiafgifter i går, da han på Axcelfutures konference om investeringer fastslog, at PSO-afgiften er steget mere end oprindelig ventet.

Henrik Sass Larsen understregede dog efter konferencen, at han først vil udtrykke et eventuelt ønske om konkrete afgiftssænkninger, hvis finansieringen er på plads. Her er der fortsat et stykke vej at gå, lod ministeren forstå.