Venstre: Urimelig skattesærbehandling

Venstre er forundrede over, at statsansatte kan få et skattefrit tillæg, som ingen andre kan. Udstationeringsskatten skal droppes, siger partiet, der selv var med til at indføre den.

Venstres Torsten Schack Pedersen (til venstre), Peter Christensen Claus Hjort Frederiksen på vej til forhandlinger med regeringen - nu vil Venstre sløjfet afskaffelsen af skattereglerne for udstationerede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingskes historie om, at staten positivt særbehandler sine egne udstationerede medarbejdere, er ikke fløjet under den politiske radar. Det store oppositionsparti Venstre kalder det "urimeligt", at der på den måde er forskel på skattevilkårene for statsansatte og alle andre.

"Der er paradoksalt, at regeringen ikke vil tilbagerulle ændringen af ligningslovens § 33A, når statens egne udstationerede fortsat kan nyde godt af skattefritagelse," siger partiets skatteordfører Torsten Schack Pedersen.

Forskellen opstår, fordi udstationeredes skattefritagelse - ligningslovens § 33A - er blevet ophævet. Siden 1975 har det ellers været sådan, at man, hvis man er udsendt mere end seks måneder, kan slippe for dansk skat. Nu er den mulighed der ikke længere - men statens mulighed for at give store, skattefrie tillæg til deres egne folk i medfør af ligningslovens § 7 er uforandret.

Det fik i dagens Berlingske Business en af landets førende skatteeksperter, dr. jur. ved Aarhus Universitet Jan Pedersen, til at sige, at der nu "helt klart" er en forskelsbehandling, som "ikke er rimelig."

Esbjergs borgmester Johnny Søtrup, som udtaler sig på vegne af 22 røde og blå kommuner, fulgte op med at kalde det for "vanvittigt" og "topmålet af hykleri".

Tal fra Udenrigsministeriet viser, at 457 af deres medarbejdere årligt deler 150,5 millioner skattefrie kroner. Penge, som kommer oven i den almindelige løn, og som skal dække de ekstra omkostninger, som løber på, når man sendes til et andet land. Berlingske Business har kendskab til et tilfælde, hvor en medarbejder fra et dansk fagministerium får én million kroner skattefrit om året oven i lønnen.

Venstre ser oplysningerne som endnu et argument for hurtigst muligt at få droppet ophævelsen af § 33A med finansloven.

"Erhvervslivet holdes som gidsel i et symbolpolitisk spil. Regeringen taler meget om at skabe vækst og beskæftigelse, men sætter ikke handling bag ordene. Venstre er villige til at indgå i et konstruktivt samarbejde for at skabe arbejdspladser – lad os starte med at fjerne de direkte skadelige tiltag," siger Torsten Schack Pedersen.

Partiet var ellers selv med til at indføre, hvad der siden er blevet døbt "udstationeringsskatten", i kraft af deltagelsen i den store skattereform, som blev forhandlet på plads med regeringen og De Konservative i maj. Siden modtog skatteændringen dog en usædvanligt hård medfart i både medierne og høringsrunderne, hvor en sjældent koalition af store virksomheder, universiteter, nødhjælpsorganisationer og revisionsfirmaer enslydende kritiserede beslutningen.

Det fik Venstre og De Konservative til at vende på en tallerken og kræve ændringen droppet. Regeringen har dog med tidligere skatteminister Thor Möger Pedersen i front stået fast på, at ændringen er "retfærdig". Det har dog hele tiden været meldingen, at man "følger området tæt og tager politisk affære, hvis det får uhensigtsmæssige konsekvenser" - et budskab der er blevet overtaget af den nye skatteminister, SFs Holger K. Nielsen.