Venstre freder fagforeningsfradraget

Venstre har tidligere varslet, at partiet vil rulle det forhøjede fradrag på fagforeningskontingenter tilbage, men nu siger næstformand Kristian Jensen, at en blå regering vil fastholde det nuværende fradrag.

Kristian Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Venstre rejste kritik, da regeringen i efteråret forhøjede fradraget for de faglige kontingenter. Det store oppositionsparti betegnede det som »bestikkelse« af fagbevægelsen, at fradraget blev forhøjet fra 3.000 kroner til 6.000 kroner, og Venstre gav udtryk for, at en eventuelt kommende borgerlig regering ville overveje at rulle beslutningen tilbage.

Men få dage før valget erklærer Venstre sig nu i stedet parat til at frede fradraget. Næstformand Kristian Jensen (V) siger til Avisen.dk, at der ikke vil blive pillet ved fagforeningsfradraget, hvis blå blok løber med de fleste mandater på torsdag.

»Vi har ikke nogen planer om at ændre på fradragsretten for faglige kontingenter,« siger Kristian Jensen til Avisen.dk.

Anderledes lød det fra Venstres finansordfører, Peter Christensen (V), da han i januar sagde til Politiken, at partiet er »imod fradrag for fagforeningskontingenter« og derfor ville kigge på mulige ændringer.

Det var da også under den borgerlige regering med Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen, at fradraget for de faglige kontingenter i 2010 blev halveret til 3.000 kroner. Efterfølgende blev det igen forhøjet til 6.000 kroner under ledelse af Socialdemokraterne og de Radikale.

Men Kristian Jensen fastslår, at partiet trods Peter Christensens melding, »ikke har noget forslag« om at pille ved fradraget.

Fredningen vækker stor begejstring i hovedorganisationen LO. Ifølge næstformand Lizette Risgaard er det en vigtig udmelding for lønmodtagerne i Danmark, og hun understreger, at LO vil holde Venstre fast på fredningen, hvis partiet får regeringsmagten efter valget.

Bag begejstringen gemmer sig dog også en undren hos Lizette Risgaard over, hvad hun kalder Venstres »politiske slingrekurs«. Derfor opfordrer LO-næstformanden Lars Løkke Rasmussen til at stå frem og bekræfte, at man vil lade fradraget være, som det er.