Velux-sagen: Hemmelige SMSer pegede på én chef

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

ARKIVFOTO 2014 af Velux i Hørsholm- - Se RB ERHVERV 05.51. Dansk vinduegigant involveret i sag om industrispionage. En betroet medarbejder i Velux-koncernen mistænkes for forsøg på at sælge erhvervshemmeligheder til Polen. Industrikoncernen Velux er havnet i en opsigtsvækkende sag om industrispionage. . (Foto: Simon Læssøe/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Godmorgen,

I dagens nyhedsoverblik skal vi igen se nærmere på den spektakulære sag om mulig industrispionage hos den danske vinduesproducent Velux. Velkommen til.

Svindeljægere støvsugede Velux for elektroniske spor

Velux står lige nu midt i en opsigtsvækkende sag om mulig industrispionage i virksomheden. Kort fortalt opstod den, da en polsk kvinde henvendte sig til Velux og fortalte, at en Velux-medarbejder forsøgte at sælge store mængder fortrolige dokumenter til Velux' ærkerival, den polske virksomhed Fakro. Læs mere om sagen her.

I dag har Finans nye oplysninger:

Så snart Velux hørte om den mulige industrispionage kontaktede de revisionsfirmaet EYs svindelafdeling, der gik i gang med at lede efter elektroniske beviser.

Hurtigt kom de på sporet af en Velux-chef, der havde sendt SMSer til en tysker ved navn Herr Huperz. Tyskeren skulle angiveligt fungere som mellemmand og sørge for at sælge de hemmelige dokumenter til Fakro.

Finans er kommet i besiddelse af flere af de fortrolige SMSer, der ifølge EY peger på, at Velux-chefen har sat et møde op, hvor de hemmelige dokumenter skulle udleveres.

EY har også fundet frem til, at Velux-chefen har downloadet store mængder data fra sin arbejdscomputer, som er lagt over på USB-stik eller videresendt til chefens private mail.

Den nu bortviste chef er beskyttet af navneforbud og afviser at have stjålet, videregivet eller tilbudt fortrolig information til nogen.

Verdens mest avancerede havn er Mærsks mest komplicerede hovedpine

I 2015 kunne Mærsk stolt præsentere deres nye havn i Rotterdam: Maasvlakte II. »Verdens mest avancerede havn,« sagde de.

Den seneste uges tid er det netop den havn, der har været hårdest ramt af det alvorlige cyberangreb, der ramte Mærsk. Havnet er næsten fuldt automatiseret. For det meste er det smart. Men når alle IT-systemer pludselig bryder sammen, er det ikke en fordel.

Læs mere om udfordringerne i Berlingske Business.

Business anbefaler

Store virksomheder rammes på pengepungen efter cyberangreb

Vi bliver lidt ved sidste uges store cyberangreb: To af verdens helt store selskaber er nu klar til at fortælle, hvad hackerangrebet har kostet dem.

Mondelez International, der blandt andet står bag Oreo og Toblerone, forventer, at de mister tre procent af omsætningen i dette kvartal. Det svarer sådan cirka til lidt mere end en milliard kroner.

Også det britiske selskab Reckitt Benckiser, der producerer rengøringsmidlet Cillit Bang, Durex-kondomer og meget andet, blev ramt af angrebet i sidste uge. De forventer, at angrebet har kostet omtrent 900 millioner kroner. Det er især distributionen af varer, der er blevet besværliggjort af, at IT-systemerne har været nede, skriver Financial Times.

Danish Crown kan score 300 jobs på Japan-aftale

Frihandelsaftalen mellem EU og Japan er guld værd for dansk erhvervsliv. På de to største slagterikoncerner Danish Crown og Tican Fresh Meat er der vild jubel, da aftalen giver grobund for en milliardvækst i eksporten af svinekød til Japan.

De to eksporterer årligt for op mod fire milliarder kr. svinekød til Japan. Heraf tegner Danish Crown sig for godt tre milliarder kr.

»Det er er en aftale, der på alle måder er positiv for Danish Crown. Vi ser muligheder for at eksportere mere. Vi tror på bedre priser for vores produkter til glæde for de danske landmænd, og så er det min klare forhåbning, at vi over tid kan skabe et sted mellem 100 og 300 nye arbejdspladser i Danmark,« siger Jais Valeur, topchef i Danish Crown, til Berlingske Business.

Det sker i dag

  • Kl. 9: Danmarks Statistik kommer med tal på antallet af ledige i maj.
  • Kl. 12: Der afvikles i dag og i morgen G20-topmøde i Hamborg, hvor internationale økonomiske anliggender skal drøftes. I år har Tyskland overtaget formandskabet efter Kina. Ruslands præsident, Vladimir Putin, og USA's præsident, Donald Trump, har aftalt et en til en-møde under topmødet.
  • Kl. 14:30: Der kommer tal på antal nye job i USA udenfor landbruget skabt i juni. Tallet er en vigtig indikator for amerikansk økonomi.
  • SAS offentliggør i dag trafiktal for juni.

Det skal investorerne holde øje med i dag

Nordeas seniorstrateg, Morten Hessner, har hjulpet med at finde frem til et par ting, som investorerne bør have i kikkerten i dag:

  • Dagens ubetingede vigtigste økonomiske begivenhed er offentliggørelsen af jobrapporten fra USA for juni, også kaldet Kongenøgletallet. Vi forventer, at der er blevet skabt ca. 165.000 nye job i juni med en lønstigningstakt på 2,6 pct. Det vil i vores øjne bekræfte, at arbejdsmarkedet fortsat er stærkt, uden at lønudviklingen accelererer for meget, hvilket er gunstigt for virksomhedernes indtjening og aktiemarkedet.
  • På den storpolitiske scene er det værd at holde øje med eventuelle nye signaler op til G20-mødet i Hamborg. EU-landene markerede sig i går med handelsaftalen med Japan, og der kan sagtens komme flere nyheder fra den kant fredag, som kan få indflydelse på markedet.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder nærmer sig weekenden med markante negative tendenser fredag morgen og følger dermed i fodsporene efter Wall Street, der torsdag dykkede efter skuffende amerikanske jobdata.

  • Nikkei 225: -0,5 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: -0,4 pct.

  • China Shanghai Composite: -0,2 pct.

  • Indiens BSE Sensex: -0,1 pct.