Velfærd på slingrekurs

Vi lever længere, og vi arbejder stadig mindre, selv om fremtiden byder på en voksende forsørgerbyrde for velfærdsstaten. Danmark er ikke på nogen holdbar kurs, mener både Velfærdskommissionen og de økonomiske vismænd, der efterlyser reformer.

Men et kommende folketingsvalg vil næppe komme til at handle om velfærdsreformer. Regeringspartierne vil først diskutere den største økonomiske udfordring Danmark har set i nyere tid, når vælgerne har været i stemmeboksen, og det kan udskyde reformbeslutninger endnu en valgperiode.

Bred politisk debat

Undvigelsen af velfærdsdebatten møder kritik i regeringens Velfærdskommission, hvis formand Torben M. Andersen, professor i økonomi og tidligere overvismand, netop anbefaler en bred og løbende debat.

- Når vi har det som opgave at komme med delrapporter undervejs i kommissionens arbejde, så er det selvfølgelig for at lægge op til en bred politisk debat, om de udfordringer, vi står over for, siger Torben M. Andersen.

Vicestatsminister Bendt Bendtsen (K) har afvist at diskutere velfærdsreformer før Velfærdskommissionen afleverer sine endelige forslag ved udgangen af 2005 - højst sandsynligt efter næste folketingsvalg. Statsminister Anders Fogh Rasmussen har desuden annonceret, at han ikke agter at gennemføre velfærdsreformer, som han ikke har nævnt under en valgkamp, mens finansminister Thor Pedersen (V) fastholder, at finanspolitikken er holdbar.

Ingen begrænsninger

- Man bør have et bredt perspektiv, og samfundet udvikler sig hele tiden. Så der er løbende behov for at tage en debat om de mål, man vil nå med velfærdsstaten, og hvordan man vil nå dem. Hvis man her sætter for mange begrænsninger op, risikerer man jo at stå i vejen for sig selv, når man vil til at bevæge sig fremad, siger Torben M. Andersen:

Birgitte Hansen, direktør for konsulentfirmaet Emergent og medlem af regeringens velfærdskommission, regner ikke med, at politikerne kan undgå et diskutere udfordringen for velfærdssamfundet, når valget først er udskrevet.

- Det anser jeg ikke som et realistisk scenarie. Det kommer de til. De kan selvfølgelig prøve at glide af på spørgsmålene ved at beskylde Velfærdskommissionen for at overdrive problemerne. Men hvis de vil bevare deres troværdighed, må de erkende, at problemerne ikke lø8ser sig selv. Det gælder også, når man er finansminister, siger Birgitte Hansen.

Skræmt af fortidenHun har forståelse for den politiske interesse for at frede visse velfærdsordninger på forhånd:

- Man er skræmt af fortidens reformer, der ikke var annoncerede. Jeg håber dog, at man ser realiteterne i øjnene og fortæller åbent, at der er behov for at gøre noget. Problemerne melder sig først for alvor om ti år. Men skal der virkelig være en krise, før man kan gøre noget? Jo før man gør noget, jo mindre drastisk behøver indgrebet at være.

Den liberalistiske samfundsdebattør Christopher Arzrouni, der er redaktør på Weekendavisen, beklager regeringens velfærdsstrategi.

- Hvorfor skulle man have en velfærdskommission, når man ikke engang er villig til at tage den alvorligt. Jeg forstår det ikke. Hvorfor overhovedet nedsætte en velfærdskommission, når man på forhånd udelukker alt, hvad den kunne finde på at komme med. Hvorfor nedsætte en velfærdskommission, når man ikke åndeligt bereder befolkningen på, at det da kunne være, at noget af det kommission kommer med var fornuftigt, spørger han.

Helt forfærdeligtMorten Helveg Petersen, finansordfører for Det Radikale Venstre, mener, at regeringen bruger Velfærdskommissionen som en syltekrukke.

- Det er helt forfærdeligt. Alle rapporter peger på, at der skal gøres noget hurtigst muligt, men de store partier har låst hinanden fast, og de konservative har lagt sig fladt ned," siger Morten Helveg Petersen, der agter at komme med konkrete velfærdsudspil i en valgkamp.

I Velfærdskommissionen er der forsigtighed over for indblanding i den politiske proces. Peter Højland, bestyrelsesformand i Transmedica A/S og medlem af Velfærdskommissionen, mener ikke, at kommissionen kan diktere en politisk debat.

- Kommissoriet er helt klart. Vi skal ikke sætte spilleregler for, hvad politikerne skal diskutere og hvornår. Vi skal være med til at stimulere den brede debat, siger Peter Højland.

Jørgen Elmeskov, vicedirektør i OECD og medlem af Velfærdskommissionen. er enig:

- Vi har fået et klart mandat. Og hvad der skal diskuteres i valgkampen må være op til politikerne at afgøre. Vores opgave er at stimulere til en bred diskussion, siger Elmeskov.

Berlingske Tidende.