Vattenfall: Vi har ikke presset indtjeningen

For første gang taler Vattenfall om det ekstremt overraskende og lave vinderbud på »Horns Rev 3«-havvindmølleparken. Topchef Magnus Hall kalder parken en hjørnesten for selskabets ambitioner på havet, men afviser, at man har været aggressive i sit bud.

Horns Rev 3 bliver den største vindmøllepark i Vattenfall-regi. Man driver allerede lillebroderen Horns Rev 1, mens DONG Energy har Horns Rev 2. Vattenfalls to største parker er indtil videre britiske Thanet og tyske DanTysk. Sidstnævnte blev indviet i 2014. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var mere end én underkæbe i energidanmark, der ramte skrivebordet den torsdag aften, hvor vinderbuddet på den danske havvindmøllepark Horns Rev 3 blev offentliggjort. Forgængeren ved Anholt kostede 105 øre per kilowatttime, og der var forventninger om en lavere pris på Horns Rev 3 – men svenske Vattenfalls vinderbud på 77 øre var langt, langt under den brede forventning.

Da Berlingske Business møder Vattenfalls topchef Magnus Hall har han da også svært ved at skjule sin glæde over vinderbuddet.

»Vi ved, hvor stærk konkurrencen er, så vi var slet ikke sikre på at vinde. Men vi havde gjort et godt stykke arbejde, og vi vidste, at vi havde en god chance,« siger Magnus Hall.

Vattenfall har imidlertid store ambitioner for sin offshore-forretning, og spørgmålet rejser sig naturligt, om Vattenfall har strammet skruen og budt aggresivt for at få Horns Rev 3 i porteføljen:

»Vi har ikke presset vores marginer, for det er ikke sådan, man skal vinde et bud. Hvis vi er så aggresive, at vi ikke får vores forventede afkast, står vi på det forkerte ben, og det kan vi ikke tjene penge på,« siger Magnus Hall.

En hjørnesten

Den næsten to meter høje topchef peger i stedet på, at det svenske energiselskab har kigget på alle aspekter af buddet for at få prisen ned.

»Vi har virkelig prøvet at fremme alt ved buddet: Risiko, indkøb, opførelse. Og det har vi gjort uden at give køb på vores indtjening,« siger Magnus Hall.

Vattenfall sidder for øjeblikket på en stor del af vindmøllerne på land i Danmark. Horns Rev 3 bliver selskabets anden havvindmøllepark i Danmark, den syvende i alt og klart den største. Vattenfall lægger ikke skjul på, at den bliver en del af selskabets strategi om at styrke sin position på vindmøllemarkedet, men ønsker ikke at oplyse præcis, hvor stor dets satsning på vind bliver:

»Forbrugerne forlanger vedvarende energi, og den eneste produktionform med tyngde er vind. For Vattenfall er det en rigtig forretningsmulighed, som vi vil drage fordel af. Vi har en ambitiøs agenda uden at sætte tal på,« siger Magnus Hall, der dog godt vil sætte ord på, hvor vigtig Horns Rev 3 bliver for Vattenfall.,

»Det er en hjørnesten. Det er det virkelig. Vi har puttet rigtig meget arbejde i at vinde det, så fra det perspektiv er vi præcis, hvor vi gerne vil være,« siger han.

Ærgelige DONG glad for konkurrencen

Danske DONG Energy ville også gerne have været, hvor Vattenfall er. Energiselskabet har vundet rigtig mange bud på havvindmølleparker i hele Nordeuropa og er klart førende i industrien. Man bød også på Horns Rev 3, men fik det som bekendt ikke.

»Når man byder, vil man jo gerne vinde. Og der må vi bare sige, at Horns Rev 3 lykkedes det os ikke at vinde,« siger Claus Hviid Christensen, der er vice president i DONGs Wind Power-afdeling.

»Vi bød den pris, hvor vi ville være glade for at vinde, for hvis vi havde budt mindre, ville det være mindre attraktivt end nogle af de andre muligheder, vi har.«

DONG har tidligere kommunikeret, at man vil have 3,6 gigawatt kapacitet i 2016 samt 6,5 i 2020. Disse mål har DONG allerede nået, men Claus Hviid Christensen, der i øvrigt ønskede Vattenfal tillyke fra EWEA-konferencens store scene, er stadig ærgerlig over, at svenskerne løb med Horns Rev 3.

»Konkurrencen er skærpet mellem os og andre developers. Vi skal faktisk ikke vinde hvert bud, for så har vi budt forkert. Vi er selvfølgelige ærgerlige over ikke at vinde de bud, vi giver, men hilser konkurrencen velkommen. Det er godt for branchen.«

Konkurrencesituationen kan også vendes på hovedet. Og man kan spørge, hvor mange budrunder Vattenfall tidligere har tabt? Det vil Magnus Hall ikke umiddelbart svare på, men han forventer ligesom sin kollega i DONG, at de store udviklere må dele.

»Vi kan ikke forvente at vinde alle bud, vi er med i, men hvad end vi er med i, giver vi det et seriøst forsøg. Det kan jeg godt fortælle dig. Vi er glade for at have vundet Horns Rev 3, og det giver os mere mod, når vi skal videre til det næste projekt.«