Var Bagger boss eller flyttemand?

Stein Bagger står til endnu en ubetinget fængselsstraf, hvis det står til anklagemyndigheden. Spørgsmålet er, om Bagger har handlet i strid med den tidligere IT Factory-dom, hvorefter han ikke må drive virksomhed, eller om han vitterligt bare har været praktikant i et flyttefirma.

Stein Bagger skulle være afhørt i dag, men planen er, at det i stedet vil finde sted mandag formiddag, hvor sagen ruller videre. Her ses han træde ud fra Københavns Byret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh

Fredag mødte den bedrageridømte Stein Bagger op i Københavns Byret, hvor en ny sag begynder mod ham. Han skal igen på anklagebænken, hvor han er tiltalt for underslæb og for at have fungeret som direktør i et firma under sin afsoning, selvom han er blevet frataget retten til både at drive og stifte en ny virksomhed.

Det er i forbindelse med Stein Baggers praktikophold i flytte- og opbevaringsfirmaet Dansk-Selfstorage.dk, at han ifølge anklageren blandt andet skulle have videresolgt to leasede trucks, der var leaset hos Leasing Fyn Bank. Han var i praktik som led i sin udslusning fra fængslet.

Også administrerende direktør i Dansk Selfstorage.dk, René Andersen, er tiltalt for underslæb. Lige op til retssagen er bagmandspolitiet kommet med en ny tiltale mod René Andersen. Politiet mener, at han har stiftet Dansk-Selfstorage.dk med aktiver, der egentlig tilhører konkursboet efter Flytteforeningen Goliat, som han var ejer af.

Advokat Jakob Gjølbo fra Legalink, der er kurator for konkursboet og senere skal afhøres i sagen, mener, at René Andersen har solgt containere inden firmaets konkurs til en meget lavere pris, end hvad de var værd. Det har fået kurator til at politianmelde René Andersen. Han mener, at de aktiver skal tilbage til konkursboet.

Derudover er begge tiltalt for, at Stein Bagger skulle have styret firmaet, da han var i virksomhedspraktik under sin afsoning, selvom han ikke må.

Anklageren påstår, at Stein Bagger under sin praktiktid har udført opgaver, der ligger på et ledelsesniveau. Han skulle blandt andet have stået for selskabets budget, forhandlet strategiske aftaler og fyret og ansat personale. Retten skal blandt andet vurdere, hvor grænsen går mellem at udføre praktikantopgaver og fungere som egentlig leder. Altså om de opgaver, som Stein Bagger har udført i sin praktiktid, ligger ud over det som egentlig lå i den aftale, der blev lavet med Kriminalforsorgen. Og i forbindelse med det faktum, at han som sagt ikke har ret til at drive virksomhed.

René Andersen har i dag været på anklagebænken. Han har under det meste af afhøringen svaret, at han ikke husker mange af de forhold og specifikke situationer som anklageren, Malene Rysgaard, spørger ind til. 

Det er en lavmælt René Andersen, der svarer på spørgsmålene. Stein Bagger har under hele retssagen siddet stille bag forsvarsadvokaterne og kigget ud af vinduet ud over rådhuspladsen eller kørt kuglepennen over sin blok. 

Anklageren forsøger at tegne et billede af, at Stein Bagger har fungeret som leder i firmaet. Der bliver fremlagt flere mailkorrespondencer, hvor Stein Bagger har skrevet med blandt andre firmaets revisor og bogholder om regnskabet.

Rene Andersen forklarer i en stille tone, at alt det som Stein Bagger har skrevet af mails til både revisor og andre parter, har han været ind over.

I forhold til firmaets regnskab har Stein Bagger haft en stor rolle i udarbejdelsen af budget mm., hvor René Andersen har haft en mere overordnet rolle, som han selv udtrykker det.

Stein Bagger har for eksempel haft størstedelen af kontakten med firmaets bogholder. Men René Andersen forklarer, at alle fakturaer, der er kommet igennem Dansk-Selfstorage.dk, er blevet godkendt af ham. Også selvom det står skrevet anderledes i forskellige mailkorrespondancer, som Stein Bagger har haft med bogholderen. Anklageren Malene Rysgaard har i dag også fortalt, at det er bogholderen, der er gået til politiet. 

René Andersen forklarer, at Stein Bagger i forbindelse med opgaver som at lægge budget og udforme firmaets forretningskoncept har stået for meget af det fysiske arbejde. Men han fastslår, at han har været inde over i alle sammenhænge.

Stein Bagger skulle være afhørt i dag, men planen er, at det i stedet vil finde sted mandag formiddag, hvor sagen ruller videre. Både Stein Bagger og René Andersen nægter sig skyldige i alle forhold.

Som det ser ud nu, vil der blive afsagt dom den 29. november. Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, Bagmandspolitiet, kræver begge to idømt ubetinget fængsel, hvis de bliver kendt skyldige.