Vanvittig tyrkisk kriseplan: Beder butikker om at sætte priserne ned mod at få et klistermærke

Den tyrkiske finansminister er slået ind på en bemærkelsesværdig kurs for at bekæmpe den voldsomme inflation, landet plages af. Planen bliver dog kaldt »fuldstændig skør«.

Den tyrkiske finansminister Berat Albayrak at annoncerer her en plan for at bekæmpe inflationen. En plan, der indeholder et klistermærke. Fold sammen
Læs mere
Foto: MURAD SEZER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det kan i bedste fald kaldes at tænke i nye baner. I værste fald skørt. Berat Albayrak, der er finansminister i Tyrkiet og i øvrigt svigersøn til præsident Erdogan, har præsenteret en plan for at forsøge at bekæmpe den voldsomme inflation, der rider landet som en mare.

I september måned ramte inflationen næsten 25 procent sammenlignet med samme måned sidste år. For at imødegå det har finansministeren ifølge Financial Times bedt butikkerne i landet om at reducere priserne på varer og tjenesteydelser med 10 procent resten af året. Og belønningen for at gøre det? De får et specielt klistermærke, de kan fremvise i vinduerne.

»Denne plan er fuldstændig skør. Den sender alle de forkerte signaler,« lyder kommentaren til erhvervsmediet fra Paul McNamare, en fondsmanager hos den schweiziske kapitalforvalter GAM, der har omkring 1.000 mia. kroner under forvaltning.

Han påpeger, at tidligere indsatser, der er gået på at forsøge at få erhvervslivet til at bekæmpe inflation, alle har fejlet og nævner præsident Gerald Ford i USA i 1970erne og præsident Hugo Chavez i Venezuela i dette årtusind.

Desperat plan

I stedet bør man fokusere på at få den tyrkiske lira, der hidtil i år er faldet med 38 procent i forhold til dollaren, til at stige igen, eller den hårde kur. At gennemgå en recession, der tvinger lønningerne ned og trækker efterspørgslen samme vej.

Det er dog ikke umiddelbart den vej, som præsident Erdogan har tænkt sig at gå, og svigersønnen ser ud til at følge trop efter ellers at have opbygget en vis tillid hos udenlandske investorer i de seneste uger, efter at den tyrkiske centralbank efter længere tids tøven valgte at hæve renten.

En økonom hos den hollandske bank ABN Amro tolker klistermærkeplanen, som får tillægsordene »lidt desperat« med på vejen, i den retning, at Berat Albayrak nu har tilsluttet sig præsident Erdogans linje om modstand mod højere renter.

Noget, der ellers er blevet anbefalet fra mange sider, inklusive Den Internationale Valutafond, IMF. Cemil Ertem, der er en af præsident Erdogans rådgivere, har i øvrigt tidligere udtalt, at Tyrkiet ville gøre »det stik modsatte« af anbefalingerne fra netop IMF.