Vanvid: Nu tjener Danmark på at låne penge i 10 år

Behovet for sikkerhed efter den britiske brexit og aktiefald får investorerne til at storme mod sikre aktiver - og blandt dem er danske statsobligationer.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Det har fået renten på tiårige danske statspapirer til at sætte nok en bundrekord og for første gang nogensinde gå i minus, som kun de tilsvarende renter er i tre andre lande.

Renten er ved 11.15-tiden onsdag minus 0,004 pct. mod et slutniveau tirsdag på 0,02 pct.

Dermed er Danmark et af kun fire lande med negative renter.

Den tilsvarende tyske rente ligger i bundrekord med minus 0,2 pct., i Schweiz er renten minus 0,7 pct. og ude i Østen, i Japan, har de en negativ rente på 0,3 pct.

Søren V. Kristensen, makroøkonom ved Sydbank, forventer, at det ekstreme renteniveau kan fortsætte længe endnu:

»Hvis man kigger lidt i krystalkuglen, ser det umiddelbart ud til, at de lave renter kan fortsætte en rum tid endnu. Mario Draghi, direktøren i ECB, har nemlig allerede været ude og indikere at ECB er villig til at sænke renten yderligere, hvis Brexit kommer til at forværre den allerede halvsløje økonomiske vækst i eurozonen. Samtidig er både inflationen og væksten et godt stykke under ECB’s målsætninger. Det er alt sammen faktorer, der indikerer, at næste gang Mario Draghi justerer renten, bliver det nedad. Derfor kan både den danske stat og det danske boligejere forvente en vis medvind fra lave renter i den kommende periode,« skriver han.