Valutauroen tvinger investeringsforeninger til børspause

Flere investeringsforeninger har sendt handlen med investeringsbeviser med danske obligationer i børspause. Handlen bliver måske genoptaget tirsdag.

Nationalbanken Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske obligationsmarked sejlede mandag i så oprørte vande, at investeringsforeningerne har valgt at suspendere handler med investeringsbeviser, der omfatter danske obligationer. Handlen ventes tidligst genoptaget tirsdag.

Det er helt usædvanligt, at det sker på det danske obligationsmarked.

Formålet er at beskytte opsparingen hos de mange investorer, der har overladt deres pensionsopsparing og frie opsparing til fore-ningerne.

De store børsmæglerselskaber og banker har kun i begrænset omfang handlet obligationer i dag; en handel der i øvrigt foregår over telefon eller Messenger, fordi det danske obligationsmarked er for lille til et elektronisk handelssystem.

Mange obligationer er slet ikke blevet handlet, mens andre, for eksempel de meget omtalte 30-årige toprocentslån har oplevet store kursudsving i løbet af dagen, fordi handlerne har været begrænset.

Det sker efter, at Nationalbanken og regeringen fredag indstillede udstedelse af danske statsobligationer i et forsøg på at dæmme op for angreb på den danske krones tilknytning til euroen.

Samtidig er renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation raslet ned, mens kurserne på de danske realkreditobligationer er steget voldsomt og usædvanligt.

»Markedet har været usikkert, og vi har ikke kunnet få troværdige markedspriser på de danske obligationer, som kun har været handlet sporadisk. For at beskytte investorerne har vi derfor valgt at suspendere handlen,« siger Tina Hjorth Hetting, chef for In-vestment Management hos Danske Invest, der følger situationen time for time.

Pengene er bundet

Konsekvensen er, at investorer ikke kan få deres penge ud af investeringsforeningerne, hvis de er placeret i de berørte investeringsbeviser.

Men det er nødvendigt for at beskytte investorernes sparepenge, forklarer direktør for Investeringsfondsbranchen (IFB) Jens Jørgen Holm Møller.

»At fastsætte den indre værdi af investeringsbeviserne er det allerhelligste i en investeringsforening. Investeringsforeninger har og tager ansvaret for at beskytte investorernes penge, så hvis man ikke kan få en troværdig pris på obligationer, er man nødt til at suspendere handlen,« siger Jens Jørgen Holm Møller.

Ifølge ham er der ingen grund til at være bekymrede for de tusindvis af danskere, der har placeret deres pensionsopsparing eller frie opsparing i investeringsforeninger med danske obligationer. Tværtimod.

»Den eneste ulempe er, at man ikke kan sælge i dag, hvis man står og har brug for pengene her og nu. Men det er faktisk en fordel, at man ikke kan, for man ville risikere at få mindre for investeringsbeviserne, end de reelt er værd,« siger IFBs direktør.