Valutareserven op med historisk store 172,9 mia. kr

For at forsvare den danske krone har Danmarks Nationalbank solgt danske kroner på de internationale valutamarkedet for at historisk stort beløb i februar.

Foto: Jonas Skovbjerg Fogh.
Læs mere
Fold sammen

Den danske valutareserve steg med 172,9 milliarder kroner til svimlende 737,1 milliarder kroner i februar, viser nye tal fra Danmarks Nationalbank. Det er det højeste niveau nogensinde - uanset hvordan det måles eller gøres op.

Det er for holde den danske krone nede i kurs, at Danmarks Nationalbank køber udenlandsk valuta op og sælger danske kroner, hvilket får valutareserven til at svulme op.

Selv om valutareserven er steget voldsomt gennem februar, så vurderer de fleste at presset mod kronen er taget af på det sidste, og at der slet ikke finder samme spekulation sted mod kronen, som blev set sidst i januar og først i februar.

Angrebene på kronen har fået Danmarks Nationalbank til at sænke renten fire gange og stoppe for salg af både statsobligationer og de særlige skatkammerbeviser.

»Rekorden er udelukkende kommet i hus som følge af, at Nationalbanken var meget aggressivt ude og forsvare kronen i de første uger af februar,«  siger chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit.

»Siden da er der faldet noget mere ro omkring kronen, og det er vores opfattelse, at Nationalbanken kun har været meget sparsomt tilstede i valutamarkedet i de sidste knap 14 dage af februar,« tilføjer han.

Selv om det opadgående pres mod kronen er aftaget, så vurderer senioranalytiker Jan Størup Nielsen fra Nordea, at det vil gå en rum tid, før Danmarks Nationalbank begynder at hæve renten igen.

Det har dog vist sig yderst vanskeligt at aflure, hvornår Danmarks Nationalbank slår til med indgreb af den ene eller anden art, så forudsigelser af den art skal tages med en del forbehold.

Danmark Nationalbank vil gerne overraske markedet og på den måde gøre det noget så vanskeligt som muligt at spekulere mod kronen.

Det er Danmarks Nationalbanks opgave at holde kronen fast over for euroen over for en aftalt centralkurs, som hedder 746,038 kroner for 100 euro.

Danmark har først fastkurspolitik siden 1982, og også før det, hvis der ses bort fra en periode fra 1972 til 1982, hvor den danske krone løbende blev nedskrevet i værdi i kølvandet på datidens oliekriser og store økonomiske problemer.