Valuta: Spenderlysten Trump sender dollar i stærkeste siden februar

Donald Trump har tænkt sig at tage de helt store spenderbukser på, når han indtager Det Hvide Hus til januar. Det er i hvert fald, hvad markedet venter, og det får mandag dollar til at styrkes for fjerde handelsdag i træk til det stærkeste niveau i ni måneder.

Donald Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Ernst

I sidste uge opnåede den amerikanske valuta sin største ugentlige styrkelse, efter at det stod klart, at Republikanerens Donald Trump var blevet udpeget til at overtage posten som USA's præsident, som ofte kaldes verdens mest betydningsfulde politiske embede.

Forventningen på finansmarkederne er, at Trump vil pumpe penge ud i Mulighedernes Land i from af massive investeringer i landets infrastruktur. Det vil, vurderer markedet, øge inflationen i USA, og det betyder videre, at markedet ser en øget sandsynlighed for den amerikanske centralbank, Fed, hæver renten på sit næste rentemøde midt i december.

Målt på de såkaldte Fed funds-futures indregner markedet, at der er 84 pct. sandsynlighed for, at renten hæves på decembermødet. Fredagen inden præsidentvalget lå sandsynligheden på 76 pct.

»Trump-sejren viser sig at give et kæmpe boost til dollaren. Den største risiko mod styrkelsen lader til at være Feds villighed til at tolerere yderligere stramninger af de finansielle forhold i USA. Gang på gang har en for hurtig styrkelse af dollar stået i vejen for, at Fed ville hæve renten,« siger Valentin Marinov, valutastrateg i Crédit Agricole, til Bloomberg News.

Mandag eftermiddag koster euro 1,0778 dollar mod 1,0850 dollar fredag. Dollar koster samtidig 107,83 yen mod 106,60 yen fredag eftermiddag.