Valuta: Euroen lægger italiensk uro bag sig

ARKIVFOTO GEORGES GOBET/Scanpix 2014 Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGES GOBET

Euro fortsætter torsdag med at rejse sig oven på svækkelsen og den megen uro om Italien tidligere på ugen.

- Vi har lidt den samme situation, som i går. Der er faldet mere ro over markederne, siger valutastrateg i Nordea Niels Christensen til Ritzau Finans.

Euro, der mandag og tirsdag svækkedes over 1 amerikansk cent til omkring 1,1540 dollar fra 1,1650 dollar, ligger torsdag i 1,1655 dollar. Da de danske investorer lukkede bøgerne onsdag klokken 17, var prisen på en euro 1,1611 dollar.

Med de seneste dages stigninger har valutamarkedet foreløbigt lagt den politiske uro om Italien bag sig, selv om den usikkerheden stadig ulmer. Medvirkende til at skabe ro har været meldingen fra økonomen, Carlo Cottarelli, der tirsdag blev udpeget til at skulle danne en teknokratisk italiensk regering, om at partierne, der fik flertal ved valget 4. marts, muligvis alligevel kan danne regering.

- Som jeg forstår det, gør de et nyt forsøg på at få forhandlet en regering på plads.

- Så bundlinjen er, at der fortsat hersker politisk usikkerhed. Når det så er sagt, så er der en tendens til, at man ser, at når sådanne negative nyheder rammer markedet, så får man en meget stor effekt, mens at ringene i vandet bliver lidt mindre næste gang, at det sker. Så der skal virkelig noget nyt på bordet, før vi får en reaktion, der nærmer sig den, vi så mandag og tirsdag. Der skal stilles spørgsmålstegn ved Italiens euromedlemskab, siger Niels Christensen.

Fra nøgletalsfronten har europæiske inflationstal torsdag formiddag vist en overraskende høj prisstigningstakt på 1,9 pct. i maj, hvilket var markant over forventningerne blandt økonomer på 1,6 pct. og for første gang i lang tid helt på linje med Den Europæiske Centralbanks målsætning på knap 2 pct.

Markederne var dog til dels forberedt, efter høje inflationstal tirsdag fra blandt andet Tyskland og Spanien, vurderer valutastrateg i Nordea Niels Christensen.

Desuden er der i USA offentliggjort pæne nøgletal for udviklingen i privatforbruget og nytilmeldte ledige, der ligeledes indikerer et behov for højere renter i USA.

- Man kan måske sige, at tallene neutraliserer hinanden, siger Niels Christensen.

- Desuden samler markedet kræfter til at se på den amerikanske jobrapport fredag, om end jeg sådan set ikke tror på, at den kommer til at rykke meget ved markederne. Traditionelt er det sådan, at når man har haft sådan en stor rusketur på markederne, så skal børsmæglerne lige have en weekend til at komme sig.

/ritzau/FINANS