Valuta: Euro bryder nyt højdepunkt for første gang i mere end to år

AFP PHOTO / DENIS CHARLET Fold sammen
Læs mere
Foto: DENIS CHARLET

Den geopolitiske uro tog til, efter at Nordkorea sent mandag aften dansk tid affyrede et missil over japansk territorium, og den fornyede usikkerhed har fået investorerne til at søge i læ i sikre aktiver tirsdag.

Klassiske sikre havne som japanske yen og schweizerfranc styrkes tirsdag over for stort set samtlige valutaer, mens euro oplever en styrkelse over for dollar efter nyheden om den nordkoreanske missiltest.

En euro koster nu mere end 1.20 dollar, og det er det højeste niveau siden januar 2015. Ifølge Bloomberg News er der tirsdag et element af "sikker havn"-effekt i euro.

»Euro styrkes, da dollar ikke er en sikker havn ud fra Nordkorea-faktoren,« siger Stuart Bennet, strateg hos Banco Santander, til Bloomberg News.

Reuters skriver, at investorerne blev mere optimistiske om udsigterne for euro, efter at den europæiske centralbankchef, Mario Draghi, afholdt sig fra at kommentere eurostyrkelsen på fredagens pengepolitiske konference i Jackson Hole.

Indtil videre er euro styrket med omkring 14 pct. over for dollar i år.

Også de finanspolitiske udfordringer i USA, der tidligere i august første til, at præsident Donald Trump truede med at lukke regeringen ned for at få finansieringen af muren til Mexico på plads, får investorerne til at se mere positivt på euro frem for dollar.

»Markedet fordøjer stadig Draghis kommentarer fra Jackson Hole, og udsigterne for USA ser udfordrende ud med bekymringer for budgettet og en truende nedlukning,« siger Esther Maria Reichelt, strateg hos Commerzbank i Frankfurt, til Reuters.

Euro styrkes over for en lang række valutaer med undtagelse af yen og schweizerfranc, som fungerer som klassiske sikre havne for investorerne i tider med politisk uro og usikkerhed i markedet.

Euro koster tirsdag eftermiddag 1,2045 dollar mod 1,1955 dollar mandag eftermiddag. Dollar koster samtidig 108,56 yen mod 109,20 yen mandag eftermiddag.

Dermed går der 130,75 yen på en euro tirsdag eftermiddag mod 130,55 yen mandag eftermiddag og 1,135 schweizerfranc på en euro tirsdag eftermiddag mod 1,1435 schweizerfranc mandag eftermiddag.