»Værste krise siden 1930erne«: Nationalbank skruer op for skrækscenarierne ved »No Deal«-Brexit

En analyse fra den britiske nationalbank peger på, at det kan blive den værste recession siden 1930erne for Storbritanniens økonomi, hvis der ikke kommer en Brexit-aftale i hus med EU.

Mark Carney, direktør for den britiske nationalbank, Bank of England, maler et dystert billede af fremtiden, hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Will Oliver/Reuters

For første gang i historien bliver pundet mindre værd end dollaren. Samtidig mister boligmarkedet 48 pct. af sin værdi.

Der er flere skrækscenarier i Bank of Englands seneste analyse af konsekvenserne, hvis Storbritannien skulle forlade EU uden en Brexit-aftale – det såkaldte »No Deal«-scenarie.

Nationalbanken peger på, at økonomien allerede om fem år kan være 10,5 pct. mindre, hvis Storbritannien forlader Den Europæiske Union uden en aftale, end hvis den aftale, der nu foreligger, kommer i hus.

Den britiske premierminister, Theresa May, gav for to uger siden håndslag med EU på et udkast til en overgangsaftale. Men internt i Mays eget konservative parti er der uenigheder om, hvor god aftalen er.

11. december skal parlamentet stemme om aftalen, og regeringen sætter dermed alle kræfter ind på at overtale tvivlere til at stemme for aftalen.

Det var således også regeringen, der havde efterspurgt analysen fra Bank of England, som blev offentligjort i kølvandet på, at regeringen onsdag fremlagde sin egen analyse af konsekvenserne ved et skåkaldt »No-Deal« Brexit.

Her forudså regeringen, at den britiske økonomi om 15 år vil være 10,7 pct. mindre, hvis der ikke landes en aftale med EU.

Når Bank of England forudser et tilsvarende scenarie allerede om fem år, går den nationalbanken altså noget længere end regeringen selv.

I værste tilfælde, bemærker Bank of England, vil økonomien skrumpe med otte pct. indenfor ét år, og samtidig vil boligmarkedet miste en tredjedel af værdien – en udvikling der vil medføre omfattende rentestigninger.

The Times citerer desuden direktøren for Bank of England, canadiske Mark Carney, for, at Storbritanniens økonomi kan ramme den værste recession siden 1930erne, hvis der ikke bliver landet en aftale.

Brexit-fortalere kritiserer Carney

Kritik fra Brexit-fortalere er haglet ned over Mark Carney, efter analysen blev offentliggjort.

»Han er ikke ansat til at skabe panik,« siger Jacob Rees-Mogg, som er formand for konservativ forskningsgruppe, der går ind for Brexit, til The Guardian.

Overfor Bloomberg kalder Rees-Mogg Mark Carney for »den øverste præst for 'Projekt Frygt'«.

Priti Patel, Storbritanniens udviklingsminister fra 2016 til 2017, anklager Bank of England for »at underminere sin troværdighed og uafhængighed ved at fremhæve sådanne ekstreme økonomiske scenarier«.

Selv understregede Mark Carney ved præsentationen, at de fremlagte scenarier er usandsynlige, men skal forstås som »worst case«-scenarier for, hvad fremtiden kan byde på uden en Brexit-aftale med EU.

»Vores arbejde består ikke i at håbe på det bedste, men at forberede os på det værste,« sagde Carney.

Han fremhævede desuden, at kernen af det britiske finansielle system er klar til Brexit, uanset hvilken form det måtte tage.