»Vækstpakke kan måske give 50 job«

Det er slået op, som om det er et afgørende vendepunkt for dansk økonomi, der nu står foran en spurt mod bedre tider. Men regeringens nye vækstpakke komme næppe til at betyde noget videre. Den er dog et lille skridt i en rigtig retning.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens nye vækstpakke, der blandt andet letter en række afgifter, kommer næppe til at betyde det store for dansk økonomi. Et af de største tiltag er således sænkninger af afgifter for 200 millioner kroner. Men det svarer kun til 0,2 procent af de samlede afgifter herhjemme, der løber op i 100 milliarder kroner om året.

Set i forhold til de samlede moms- og punktafgifter, der er på tæt ved 300 milliarder kroner, er lettelsen helt nede på 0,06 procent, og samlet vil dette tiltag derfor kun lette de danske afgifter målt i forhold til bruttonationalproduktet (BNP) med mikroskopiske 0,01 procent.

»Det er et lille skridt i en rigtig retning, men det er ikke noget, som betyder noget særligt for dansk økonomi,« lyder det fra Jan Størup Nielsen, der er chefanalytiker i Nordea.

Tine Roed, der er direktør i DI, glæder sig over, at det bliver mere attraktivt for store familievirksomheder at overdrage dele af virksomheden til en fond med en såkaldt succession. Hvis regeringens vækstplan bliver til virkelighed, skal der fremover betales 15 procent i skat af selskabets værdi, hvis det overdrages til en fond. Det er betydeligt mindre end de 42 procent, der skal betales i dag.

»Men når det er sagt, så er der stadig brug for at gennemføre reformer, som øger udbuddet af arbejdskraft og sænker skatter og afgifter på erhvervslivet. Det er helt nødvendigt, hvis der skal skabes mere vækst og flere job herhjemme,« siger Tine Roed.

Beskedne 50 job. Det er, hvad cheføkonom Mads Lundby Hansen fra tænketanken Cepos anslår, at sænkningen af afgifter for 200 millioner kroner vil kaste af sig.

»Så det er et meget beskedent udspil. Problemerne med de høje danske afgifter herhjemme er så stort, at de fleste havde håbet på, at der var gjort bare lidt mere. Dette her er noget småtteri, som kun får ganske lille betydning. Det kan måske give 50 nye job,« siger Mads Lundby Hansen.

Han henviser endda til beregninger fra Skatteministeriet, som peger i retning af, at en sænkning af afgifterne på 200 millioner kroner kun vil skabe omkring 50 ekstra job.

Vækstpakken er ellers slået stort op af både finansminister Bjarne Corydon (S), økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) og uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R).

»Det her skal ses i sammenhæng med vores 2020 plan, som skal få 150.000 flere i private beskæftigelse. Det her styrker virksomheder, og får dem til at lægge flere arbejdspladser her i Danmark,« siger Bjarne Corydon.

Han tilføjer sammen med de øvrige ministre, at regeringen bruger »et stort millionbeløb« på at gøre livet lettere for virksomhederne, og at der er mere på vej. De fire ministre slår også fast, at det hele er fuldt finansieret, og hentes fra forskellige puljer og råderum, som allerede findes.

»Så der kommer ikke nye afgifter for at skaffe penge til dette. Der er tale om en nettolempelse,« forsikrede de fire ministre, da udspillet blev præsenteret ganske kort onsdag i Finansministeriet.