Vækstøkonomierne buldrer derudad i femte gear

Vækstrater omkring ti procent - ikke bare i et enkelt år, men i adskillige - betyder, at store udviklingslande som Kina, Indien og Brasilien snart indhenter Vesten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Engang associerede vi byer som Beijing, Mumbai, Sao Paolo og Istanbul med fattigdom og tilbageståenhed. Svært at forstå - for i dag er de den nye verdens ufattelige kraftcentre.

Kina og Indien - som tilsammen har mere end en tredjedel af jordens befolkning - har vækstrater på omkring ti procent. Fremgangen er så voldsom, at Kina allerede omkring 2025 ventes at blive lige så stor en økonomi som USAs, og Indien ventes at følge efter i 2050.

Alligevel er alt ikke bare positivt i de nye vækstøkonomier: Overophedning, bobler og inflation er de nye risici - fordi udenlandsk valuta vælter ind sammen med dramatiske stigninger i import. Kina er det tydeligste eksempel - men her advarer økonomer om, at boligmarkedet kan kollapse. Brasilien er et andet - her var importen ved årets slutning steget med næsten 50 procent i forhold til året før.

Verdensbanken og Den Internationale Valutafond (IMF) opfordrer begge til, at vækstøkonomierne begynder at stramme deres økonomiske politik, så der kommer lidt mindre damp på kedlerne. Risikoen er altid, at hvis de strammer for meget, så risikerer væksten at blive udsat for en hård opbremsning - og omvendt lurer inflationen, hvis man strammer for lidt.

Det vanskeligste for Kina, Indien, Tyrkiet, Brasilien og andre nationer, der er på vej op, er i øvrigt at dæmpe deres egne befolkningers lyst til at forbruge for meget selv. Den succes, som vækstøkonomierne har haft i årevis, er især skabt af, at det er lykkedes at skabe store handelsoverskud, fordi de fleste varer er eksporteret, mens importen er holdt nede. Den politik er i stigende grad svær at styre.

Vækstøkonomierne, som aldrig for alvor blev ramt af recessionen - de nåede aldrig i minusvækst - buldrer nu igen af sted i femte gear. Det problem, der venter dem i 2011, er formentlig først og fremmest at finde en måde at bremse en anelse op på - så de ikke ender med at brænde op for tidligt.