Vækstfonden vil børsnotere virksomheder i Danmark

Flere års overskud i Vækstfonden skal bruges til børs­notering af virksomheder. Pengene er øre­mærket børs­noteringer på ­danske børser for at realisere regeringens ønske om at puste liv i det stillestående danske børsmarked.

Christian Motzfeldt, Vækstfonden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vækstfondens overskud skal være med til at realisere ­regeringens ønske om at puste liv i det danske børsmarked. De senere år har flere danske virksomheder valgt udenlandske børser, særligt i Sverige, Norge og USA, for at realisere drømmen om en børsnotering. Men nu skal Vækstfonden, der selv har været med til at notere danske virksom­heder i udlandet, være med til at bremse trafikken ud af landet.

Vækstfonden har de seneste tre år haft store millionoverskud, som samlet løber op i mere end 2,1 mia. kr, og nu er en halv milliard kroner øremærket til at få flere små og ­mellemstore danske virksomheder noteret i Danmark de næste par år.

»Alene i Vækstfondens egen porte­følje har vi en god håndfuld kandidater, og der er helt sikkert ­flere derude med interesse for børs­notering. Vi er allerede i kontakt med flere private og institutionelle ­investorer, der har vist interesse for projektet, og vi forventer at kunne præsentere de første investor­samarbejder senere i år,« siger ­Christian Motzfeldt, direktør i Vækstfonden.

Han vil ikke sætte navn på børs­kandidaterne, men vil godt røbe, at der er tale om virksomheder inden for life science, altså f.eks. biotekvirksomheder. Han forventer, at den halve milliard kroner rækker til foreløbig en håndfuld børsnoteringer, hvor Vækstfonden tegner sig for et antal aktier pr. børsnotering. Pengene er øremærket børsnoteringer i Danmark.

»Denne ekstraordinære indsats, hvor vi kommer med et beløb i forbindelse med selve børsnoteringen, er forbeholdt noteringer i Danmark,« siger han

Ifølge erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er der brug for et effektivt dansk børsmarked, hvis vi skal skabe flere store virksomheder i Danmark og holde på de vækst­virksomheder, som ellers bliver solgt til udlandet eller noteret på udenlandske børser.

»Det danske børsmarked for små og mellemstore virksomheder halter betydeligt efter Sverige. Et styrket dansk aktiemarked for mindre virksomheder kan bidrage til, at ­flere virksomheder kan vokse sig store i Danmark,« siger erhvervsministeren, der erkender, at der skal mere til for at puste liv i børsmarkedet.

»Det kan blive nødvendigt at se på flere områder, hvis vi skal skabe et dynamisk og aktivt aktiemarked også for de lidt mindre virksom­heder i Danmark,« siger han.

Trods regeringens ambitioner er Vækstfondens direktør ikke blind for, at virksomheder ikke skal børsnoteres for enhver pris.

»Vi er opmærksomme på den fare, der ligger i at være for ukritisk i udvælgelsen af de kandidater, der skal på børsen. Det er vigtigt, at kandidaterne er gode og sunde virksom­heder,« siger Christian Motzfeldt.

Ifølge Christian Motzfeldt betyder den ekstraordnære børsindsats ikke, at færre virksomheder vil få hjælp via Vækstfondens traditionelle ­investeringer og långivning.

»Vi regner tværtimod med, at vi de næste par år vil komme ud til endnu flere virksomheder med endnu mere kapital, end vi har gjort det forgangne år, hvor vi medfinansierede 810 virksomheder for samlet 2,4 mia. kr.,« siger han.