Vækstfonden hårdt ramt af finanskrisen

Fonden nedskriver værdien at sine investeringer med 600 mio. kr. Kassekredit fra staten sikrer nyinsteringer trods krisen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vækstfonden, der er statens ventureselskab og storinvestor i en lang række nye danske højteknologiske vækstvirksomheder, er hårdt ramt af finanskrisen.

Fonden har i årsregnskabet for 2008 nedskrevet værdien sine investeringer i danske vækstvirksomheder med over 600 mio. kr.

Krisen har således barberet mere end 20 pct. af fondens aktiver, og nedskrivningen slår direkte igennem på bundlinjen, hvor der er et minus på 684 mio. kr. mod et overskud på 30 mio. kr. i 2007. Fondens egenkapital er nu opgjort til 2,1 mia kr.

Alligevel vil Vækstfonden trods alt blive i stand til at investere i godt 20 nye virksomheder i år – svarende til niveauet i fjor. Investeringerne er bla. sikret i kraft af ny kassekredit på 500 mio. kr., som staten har stillet til rådighed, og som fonden ventes at tage hul på senest i 2010. Desuden vil Vækstfonden foretage godt 40 opfølgningsinvesteringer – primært via de venturefonde, Vækstfonden allerede har investeret i.

Den helt store udfordring for Vækstfonden lige nu er, at ellers salgsmodne virksomheder ikke kan afhændes før tidligst om 18 til 24 måneder på grund af de dårlige markedsforhold. Det presser fondens likviditet og investeringsmuligheder i de kommende år.

Fondens bestyrelsesformand, adm. direktør Walther Thygesen, Thrane & Thrane, understreger dog, at fondens likviditet nu er tilstrækkelig til at sikre et moderat aktivitetsniveau og til at imødegå likviditetstabet fra de udeblevne frasalg.

- Vi kan sejle gennem stormen med moderat hastighed, og det er tilfredsstillende i situationen. Desuden kan vi forvente, at der sker en yderligere værditilvækst i de virksomheder, som vi må vente med at sælge, tilføjer han.

Bedre i år

Vækstfonden forventer ikke, at nedskrivningen på selskabets portefølje af investeringer bliver ligeså stor i år, som i fjor. Derfor vil 2009 resultatet også blive bedre end i 2008, selvom fonden ikke lover noget overskud.

Usikkerhederne om vækstfondens fremtidige situation vedrører ikke alene fondens investeringer i virksomheder og usikkerheden om, hvornår de skal sælges og til hvilken pris.

Vækstfonden garanterer via den såkaldte vækstkautionsordning for en del banklån til virksomheder og har nettogarantiforpligtelser for 331 mio. kr. Her kan der også risikeres tab, hvis krisen forværres.

Vækstfonden har i gennemsnit investeret godt 176 mio. kr. om året i nye vækstvirksomheder siden år 2000. I 2007 og 2008 har der været investeret væsentligt mere, nemlig 387 mio. kr. og 457 mio.kr.

Hovedparten af Vækstfondens investeringer ligger indenfor biotek og informationsteknologi.

I de senere år har fonden også taget miljøteknologiske virksomheder ind i sit investeringsfelt, men de såkaldte Cleantech-virksomheder udgør kun nogle få pct. af fondens portefølge.