Væksten spænder ben for sig selv

Det går fremad i danske virksomheder, men fremgangen kan også blive den største udfordring for erhvervslivet.

Foto: Søren Bidstrup.
Læs mere
Fold sammen

Fremgangen i det danske erhvervsliv har ventet længe på sig, men omsider er den her. Med større omsætning, masser af nye ordrer og stigende overskud, skal man ikke se langt for at ane optimismen i de største danske virksomheder. Alligevel er det ikke blot jubeltoner, der lyder fra Dansk Erhverv. Virksomhederne synger, at der kommer ordrer og danske job, men udfordringen opstår, når de danske job skal besættes.

»15.000 virksomheder i servicebranchen oplever problemer med at rekruttere arbejdskraft i så stort et omfang, at det påvirker dem på deres drift. Noget, der springer i øjnene, er vidensservice-branchen, herunder også IT-branchen. Der kan vi se, at der er rigtig stor mangel på arbejdskraft. Men der er også udbredt mangel på rengøringspersonale, butiksassistenter, kokke og tjenere,« siger Peter Halkjær, arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent hos Dansk Erhverv.

Væksten kommer dermed til at spænde ben for sig selv, hvis man skal tro Peter Halkjær. For mere vækst er lig med større efterspørgsel på arbejdskraft, og så er spørgsmålet bare, hvor de kommende medarbejdere skal findes.

»Hvis vi kigger på ledighedstallene, kan vi se, at 41 af landets kommuner er nede på så lavt ledighedsniveau, at der ikke er mere arbejdskraft at hente. Det defineres som strukturledighed,« fortæller Peter Halkjær.

Hvis man fortsat ville holde gang i væksten, kræver det, at man får rekrutteret den fornødne arbejdskraft.

»Hvis vi gerne vil have den positive vækstudvikling til at fortsætte, er det nu, der skal sættes gang i reformer, som skal øge udbuddet af arbejdskraft. Alternativet er et spirende opsving, der kvæler sig selv i takt med at manglen på arbejdskraft breder sig,« fastslår Peter Halkjær.