Væksten i offentlige udbud knækket

Antallet af offentlige udbud dykkede i 2013 efter syv års markant stigning. Erhvervslivet samt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen efterlyser større konkurrence om offentlige kontrakter.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I syv år er udbuddet af offentlige kontrakter steget markant, men sidste år knækkede kurven. 2013 bød på otte procent færre offentlige udbud sammenlignet med det foregående år. Det viser en opgørelse fra Dansk Erhverv, og et samlet erhvervsliv beklager udviklingen.

»Vi ser det som et signal om, at myndighederne trækker i bremsen. Der er et stort potentiale i udbud, og når man så kan konstatere, at antallet af udbud falder for første gang i mange år, mener vi, at der er grund til bekymring,« siger Jakob Scharff, chef for offentlig-privat samarbejde i Dansk Erhverv.

Ifølge Dansk Industri (DI) er de færre udbud dyrt for Danmark.

»Vores medlemmer oplever, at den offentlige sektor i stigende grad tager deres opgaver hjem, og det er en rigtig kedelig udvikling. Vi ved, at udbud generelt fører til besparelser for det offentlige, og jo mere vi får udbudt til det private, jo bedre muligheder har vi for at øge eksporten inden for de områder,« siger Tine Roed, direktør i DI.

Særligt udbud på velfærdsområdet er gået tilbage i 2013, hvor antallet af udbudte kontrakter er faldet med hele 17 procent. Kort før jul udgav Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen sin »Status for offentlig konkurrence 2013«, hvor styrelsen netop peger på, at området for sociale opgaver og beskæftigelse rummer de bedste muligheder for at øge konkurrencen til glæde for borgerne.

»Kommunerne kan med fordel have særligt fokus på socialområdet fremadrettet. Området udgør langt den største gruppe af opgaver, der er egnet til udbud, så her ligger det største potentiale for at høste effektiviseringsgevinster,« sagde styrelsens direktør Agnete Gersing.Hos kommunerne gør man alt, hvad man kan, for at sende flere kontrakter i udbud. Det forsikrer Jacob Bundsgaard (S), som er formand for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget i Kommunernes Landsforening og borgmester i Aarhus Kommune. Han peger desuden på, at kommunerne godt nok har lavet færre udbud – men de enkelte udbud kan være blevet større. Opgørelsen siger nemlig intet om den samlede værdi af udbuddene.