Væksten i Kina vil være aftagende resten af året

Væksten i Kina vil være aftagende resten af året Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Væksten i industriproduktionen og detailsalget i Kina aftog i juli, og resten af året vil den kinesiske økonomi generelt også opleve en afmatning i væksten.

Sådan lyder det fra Handelsbankens seniorøkonom Bjarke Roed-Frederiksen med baggrund i mandagens nøgletal.

»Kinesiske økonomiske data var relativt stærke hen over sommeren, men aktivitetsindikatorerne for juli, som netop er blevet offentliggjort, var dårligere end ventet af konsensus og viste faldende vækst stort set hele vejen rundt,« skriver han i en kommentar.

Tallene viste, at væksten i industriproduktionen landede på 6,4 pct. på årsbasis i juli, mens væksten i juni landede på 7,6 pct. sammenlignet med året før.

Det skuffede økonomerne, der ifølge Bloomberg News havde ventet en vækst på 7,1 pct., og det samme gjorde detailsalget i sommermåneden, der landede på 10,4 pct. mod forventningen på 10,8 pct. Ifølge seniorøkonomen var den største skuffelse, at også væksten i de faste investeringer faldt til 8,3 pct. i samme periode.

»Faldet dækker ifølge vores egen beregning over et langt større fald i den normale årsvækstrate fra 8,8 pct. på årsbasis til kun 6,5 pct.,« skriver han i kommentaren.

I juli viste en offentliggørelse fra det kinesiske National Bureau of Statistics i Beijing ellers, at den kinesiske økonomi voksede lidt hurtigere end ventet i årets andet kvartal. Landets BNP-vækst landede på 6,9 pct. sammenlignet med samme periode året før, men Handelsbankens seniorøkonom vurderer, at det tal kommer til at se anderledes ud resten af året.

»Vi venter fortsat en gradvist aftagende vækst resten af året, da myndighedernes indsats for at dæmpe kreditgivningen og den høje gældsættelse vil sætte sine spor.«

»At væksten nu ser ud til mere end at opfylde det officielle mål om en vækst på 6,5 pct. giver blot myndighederne endnu mere råderum til at stramme op,« skriver Bjarke Roed-Frederiksen i kommentaren.