Væksten falder mindre end frygtet

Reviderede tal viser, at Danmarks bruttonationalprodukt krymper med 0,5 procent. Det er mindre end tidligere udmeldt.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det står ikke helt så slemt til, som tidligere antaget. De reviderede tal fra Danmarks Statistik viser, at bruttonationalproduktet i tredje kvartal af 2011 krymper med 0,5 procent. Tidligere lød det tal på 0,8 procent.

De reviderede vækst tal viser desuden, at væksten i tredjde kvartal sammenlignet med samme kvartal sidste år bød på en lille vækst på 0,1 procent. Tidligere lød det tal på en negativ vækst på 0,2 procent. De reviderede tal viser desuden, at væksten i 2011 indtil videre har været 1,3 procent.Danmark kan dog stadig godt være på vej mod en recession. Det sker, hvis der er to kvartaler med negativ vækst i træk. Fjerde kvartal i år forventes at byde på svage væksttal, så det er bestemt ikke udelukket, at Danmark kan opleve en recession i slutningen af 2011."Det er et lidt mindre fald end de meget foreløbige flash-tal viste - men det ændrer bestemt ikke ved billedet af en økonomi i krise. Revisionen nedrører særligt importen, som tilsyneladende steg mindre end tidligere ventet. Til gengæld blev væksten i det private forbrug revideret ned, så der var tale om et fald 0,5 pct. på kvartalet," skriver Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank i en kommentar til tallene.

Tallene fra Danmarks Statistik viser, at privatforbruget faldt med 0,5 procent, og at det offentlige forbrug faldt med 1,6 procent i kvartalet. Til gengæld var der fremgang for investeringerne, viser de reviderede tal. Investeringer i boligbyggeri voksede eksempelvis med 1 procent.

"Det mest interesante i dagens tal er måske, at beskæftigelsen revideres ned med 7.000 personer. Eksklusiv orlov faldt beskæftigelsen med 17.000 personer fra andet til tredje kvartal. Det er det største fald i beskæftigelsen siden fjerde kvartal 2009. Der er med andre ord ingen tvivl om, at dansk økonomi befinder sig i krise," skriver Steen Bocian i sin kommentar.