Væksten er pæn, men ikke imponerende

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at dansk økonomi voksede med 0,4 procent i første kvartal. Det er mindre end ventet, og stigningen får ikke økonomer til at smide finanskrise helt i graven.

Privatforbruget er ifølge Nykredit også i pæn fremgang i første kvartal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Syvende kvartal i træk med vækst. Det viser tallene for den danske BNP-vækst, og fra flere sider lyder det nu, at finanskrisen er på afstand, men at væksten ikke er prangende. BNP-væksten stiger med 0,4 procent i første kvartal 2015.

Vi skal helt tilbage til år 2000 for senest at finde syv kvartaler i træk med positiv økonomisk vækst i dansk økonomi. Dertil kommer, at BNP-væksten over det seneste år sniger sig op på samlet 1,7 procent. Men på trods af gode takter, skal der dog lidt mere til, før økonomerne får armene helt op over hovedet.

»Krisen er ikke endegyldigt lagt i graven. Dagens offentliggørelse er et bevis på, at økonomien ikke for alvor er på vej ind i et selvbærende opsving. Det er derfor helt afgørende, at vi ikke lægger os i hængekøjen. Vi skal gribe mulighederne for at understøtte den positive udvikling«, siger cheføkonom Thomas Søby fra Landbrug & Fødevarer

Dansk Byggeri har været udfordret af faldende bygge- og boliginvesteringer efter nytår, og de er ikke sene til at give ophøret af boligjobordningen skylden. Derudover er de ikke helt klar til at råbe opsving ud over hustagene.

»Der skal mindst ét kvartal af samme kaliber til før, før man kan tillade sig at tale om et decideret opsving,« siger cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri

Nykredit mener, at opsvinget har slået rod, og at privatforbruget også viser fine takter med en stigning i første kvartal på 0,7 procent. Nykredit forventer en BNP-vækst på lige under to procent for året som helhed. Det vil i så fald være den højeste BNP-vækst siden 2006. Også Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er positive.

»I modsætning til det gængse billede har der været fremgang i den økonomiske velstand siden 2011. Faktisk ligger vores reale BNI 1,9 procent over toppen fra før krisen. Vores velstand har det altså langt bedre end sit rygte,« siger chefanalytiker Frederik I. Pedersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).