Vækst presser krisen ud

For fem måneder siden frygtede verden depression – nu tror nationalbankchefer på vækst. Risikoen på længere sigt er inflation.

Læs mere
Fold sammen
WASHINGTON: Det kan godt være, at de vigtigste lokomotiver, som skal trække verdensøkonomien i gang, endnu ikke trækker for fuld styrke, men de er i hvert fald holdt op med at køre i bakgear.

Fire ud af klodens fem største økonomier – Japan, Kina, Tyskland og Frankrig – oplevede nemlig alle vækst i andet kvartal i år. Japan med 0,9 procent, Kina med 7,9 procent, Tyskland og Frankrig med 0,3 procent. Tallene, der er indløbet de seneste dage, er overrumplende gode, og de førte til noget, der lignede rigtig god stemning i Jackson Hole i Wyoming i USA, hvor nogle af klodens vigtigste nationalbankchefer og økonomer har været samlet i weekenden.

»Udsigten til at vende tilbage til vækst i den nære fremtid virker god,« lød det således fra Ben Bernanke, den amerikanske nationalbankchef, som forudser, at den vækst, som allerede nu ses i en række nøglelande, også snart vil ramme USA.

Verdens klart vigtigste økonomi, nemlig USA, udgør næsten en fjerdedel af klodens samlede økonomi og er også snart på vej i plus. Bernankes optimisme beror i udstrakt grad på, at de øvrige markeder, som kan være med til at trække det amerikanske marked i gang, nu oplever den vækst, der skal til for at skubbe også USAs private forbrug i gang. Nye tal for amerikansk hussalg, der viste en vækst på hele 7,2 procent i juli, indikerer, at økonomien allerede er på vej til at vende.

Historisk kontraangreb
En række økonomer påpegede i weekenden, at verden er i gang med en overrumplende og historisk hurtig genopretning af den økonomiske krise. Det, som lignede et kollaps i verdensøkonomien i efteråret sidste år, og som førte til mere end en halvering af aktiekurserne i USA, Europa og Japan, er allerede ved at udvikle sig til en ny vækst. Rob Dobson, seniorøkonom hos analysefirmaet Markit, som overvåger euro-zonens økonomi, er en af de større optimister:

»Det ligner et historisk kontraangreb,« fastslog han i Financial Times med henvisning til, at den værste økonomiske tilbagegang siden 1930erne allerede ser ud til at være overstået.

Fire gode grunde
De nye tal for udviklingen af den økonomiske vækst andet kvartal i år, der er kommet i de seneste dage, giver anledning til reel optimisme af mindst fire grunde:

For det første, fordi Kina med en vækst på 7,9 procent virkelig har haft succes med deres økonomiske genopretning. Kineserne er så optimistiske, at værdien af aktier på Shanghai-børsen næsten er fordoblet i år. Håbet er, at kineserne i stigende grad vil bruge deres penge på at købe varer i USA, som på den måde kan få produktionen endnu mere i gang.

For det andet, fordi euro-zonen er meget tæt på at sige farvel til recessionen, idet den negative vækst blot var på 0,1 procent i andet kvartal – og især fordi de to vigtigste, nemlig Tyskland og Frankrig, faktisk allerede med en vækst på 0,3 procent teknisk set ikke længere er i krise. Økonomer tror nu, at euro-zonen vil opleve markant vækst i indeværende kvartal.

For det tredje, fordi USA, verdens største økonomi, også står over for at vende kurven fra negativ til positiv vækst. I andet kvartal faldt væksten med 0,3 procent – mod et fald på 1,6 procent i første kvartal – og ifølge den amerikanske centralbank er væksten nu lige om hjørnet. Aktiemarkedet er allerede på vej, idet Dow Jones-indekset er steget med 48 procent siden lavpunktet i marts i år.

For det fjerde, fordi Japan, en anden af verdens vigtigste økonomier, oplevede en overraskende vækst på 0,9 procent i andet kvartal. Den japanske økonomi har været hårdt ramt på især dens eksport, men er nu på vej op, hvilket kan måles på det toneangivende Nikkei-indeks, hvor aktieværdien er vokset med næsten 50 procent siden lavpunktet i marts i år.

Fortsat nogle faldgruber
Ben Bernanke løftede dog også med en advarende pegefinger over for sine kolleger i Wyoming. Ledigheden, som i USA er på næsten ti procent, vil blive ved med at vokse et godt stykke ind i 2010, og der vil også gå flere måneder, før det igen bliver nemmere for virksomheder at låne penge. Alligevel er der mest grund til, at verdens politikere og nationalbankchefer roser sig selv for de massive vækstpakker og indgreb, som de kommet med i det seneste år:

»Den økonomiske krise har været dramatisk, men udfaldet af krisen kunne have været markant værre. Hurtige og kraftfulde handlinger har hindret, at den globale recession blev ekstraordinær dyb og langvarig,« fastslog Bernanke.

Jean-Claude Trichet, chef for den europæiske centralbank, udtrykte sig en anelse mindre optimistisk. Han sagde i Wyoming, at han blev ’utryg’, når han hørte nogen sige, at situationen er ved at blive normal.

»Vi ved, at vi har en enorm mængde af arbejde foran os, og at vi skal være så påpasselige og aktive som overhovedet muligt.«

Verdensøkonomiens topfolk – fra nationalbankdirektører og topchefer fra Verdensbanken, OECD og Den Internationale Valutafond – som var samlet i Wyoming, opremsede især tre områder, som fortsat er faldgruber i økonomien. Dels usikkerhed om, hvordan økonomien udvikler sig i 2010, når en stribe af de statslige vækstpakker udløber. Dels uklarhed om, hvad der sker, når nationalbankerne begynder at hæve renterne igen og måske ser tilløb til inflation. Dels utryghed ved, om de finansielle institutioner er parat til at styre en varig vækst i mål.