Vækst og tusindvis af jobs på vej i 2015

Der er udsigt til 32.000 nye arbejdspladser og en vækst på 1,5 pct. i 2015, vurderer Dansk Industri.

Hvis Dansk Industris prognose holder stik, bliver der skabt 32.000 nye arbejdspladser i 2015. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter flere år med sløj vækst herhjemme, forventer Dansk Industri en fremgang i væksten i 2015. Dermed er den danske økonomi langsomt ved at lægge kriseårene bag sig.

»I år og til næste år er der udsigt til mere normale vækstrater i dansk økonomi på cirka 1,5 pct. Der ventes dermed en væsentlig bedre udvikling, end vi har oplevet længe,« skriver Dansk Industri i sin prognose.

Hvis økonomerne får ret, vil det betyde, at der skabes 32.000 nye jobs. Antallet af ledige ventes i år at falde med cirka 10.000 og endnu flere året efter.

Det er et positivt billede efter de seneste års meget svage vækstrater, men en vækst på 1,5 pct. er stadig ikke imponerende, fastslår Dansk Industri.

»Der er dog på ingen måde tale om høje vækstrater sammenlignet med, hvad vi tidligere har oplevet på vej ud af en krise,« konstaterer organisationen.

Den økonomiske vækst stimuleres først og fremmest af de lave renter og det globale prisdyk på olie. De lavere priser er godt nyt for forbrugerne, som formentlig vil få flere penge mellem hænderne de kommende år.

Dansk Industri erkender, at det er svært at forudse, hvordan forbrugerne vil reagere på de forbedrede forhold. Alligevel forventer de med sikkerhed, at danskerne vil bruge flere penge end i 2014, hvor privatforbruget ikke oplevede vækst overhovedet.

Prognosen forudser en stigning i privatforbruget i år på 1,4 pct. og en endnu større stigning i 2016.