V og S er klar med en skattegave til boligejerne

Både Venstre og Socialdemokraterne er åbne for at frede boligskatten frem til 2025, hvilket vil spare boligejerne for tusindvis af kroner. Økonomer advarer om, at det kan få boligpriserne til at løbe løbsk.

Foto: Linda Kastrup. I stedet for 94.700 kroner slap en gennemsnitlig husejer på Frederiksberg sidste år med en regning på godt 22.600 kroner – altså en besparelse på over 72.000 kr.
Læs mere
Fold sammen

Umiddelbart lyder det som godt nyt for landets boligejere, at både Venstre og Socialdemokraterne nu vil forlænge skattestoppet med fem år, så det gælder frem til 2025. Langt de fleste sparer nemlig formuer på, at ejendomsværdiskatten har været fastfrosset siden 2002.

Beregninger fra Arbejdernes Landsbank viser, at en gennemsnitlig boligejer med et hus på 140 kvadratmeter alene i 2014 slap med 4.700 kroner mindre, mens besparelsen for en indehaver af en ejerlejlighed på 80 kvadratmeter løb op i 5.960 kroner.

Men forslaget vækker langtfra begejstring hos økonomerne, der blandt andet kaldet det »ærgerligt« og »uheldigt«.

»For ganske almindelige danskere vil det betyde, at de også efter 2020 skal betale det samme i ejendomsværdiskat. Det er selvfølgelig rart for den enkelte boligejer. Problemet er, at der ikke er nogen stabiliserende effekt på priserne fremadrettet. Jeg er bange for, at vi risikerer at havne i en situation, hvor boligmarkedet vil få alt for meget fart på i opad­gående retning med den konsekvens, at vi får et dyk på et tidspunkt,« siger Lone Kjær­gaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Og kommer det, vil der ikke være noget til at holde hånden under boligmarkedet, da ejendomsværdiskatten er låst fast – og altså ikke vil falde i takt med priserne, forklarer hun.

Systemet bør repareres

»Det er ærgerligt, at man ikke i stedet får kigget på systemet og reparerer det én gang for alle. Generelt bør det være sådan, at skatterne stiger, når boligmarkedet går frem, mens de falder, når boligmarkedet har det svært,« siger hun.

Også boligøkonom og lektor Morten Skak ved Syddansk Universitet retter en skarp kritik mod forslaget om at forlænge skattestoppet.

»Det synes jeg ikke om, da vi ikke får den prisudjævningseffekt, som man ville få med en ejendomsværdiskat, som varierede i takt med udsvingene i boligpriserne. Så det er uheldigt,« siger han.

Han mener i stedet, at politikerne burde lytte til de økonomiske vismænd, der anbefaler, at man fjerner loftet over ejendomsværdi­skatten.

På den måde vil man også bremse udviklingen mod et todelt boligmarked, da der vil blive lagt en dæmper på prisstigningerne i de områder, hvor boligpriserne går op, mens priserne vil falde mindre de steder i landet, hvor det stadig går ned, forklarer han.

Ifølge tal fra Arbejdernes Landsbank er der da også stor forskel på, hvor i landet boligejerne får mest ud af skattestoppet.

I stedet for 94.700 kroner slap en gennemsnitlig husejer på Frederiksberg sidste år med en regning på godt 22.600 kroner – altså en besparelse på over 72.000 kr.

Ekstremt høje priser

Årsagen til, at særligt husejerne på Frederiksberg sparer så meget, er de ekstremt høje boligpriser. Uden skattestoppet vil de nemlig skulle betale tre procent ekstra i ejendomsværdiskat af den værdi, der overstiger 3.040.000 kroner.

Den regel vil også ramme hårdt i kommuner som København, Dragør, Gentofte, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk, Furesø, Hørsholm og Rudersdal, hvor kvadratmeterpriserne er høje.

Og blandt andet derfor er Lone Kjær­gaard modstander af, at man ophæver skattestoppet fra den ene dag til den anden.

»Det vil være alt for voldsomt, hvilket vores beregninger også viser. Nogle mennesker vil opleve gigantiske skattestigninger. Det er helt langt ude, for så bliver folk beskattede fra hus og hjem i mange områder. Det kan man ikke gøre, og det, synes jeg, absolut ikke, at man skal,« siger hun.

Andre steder i landet ville husejerne på grund af lavere priser skulle betale mellem 70 og 660 kroner mindre i ejendomsværdiskat, hvis man ophævede fastfrysningen. Det gælder kommuner som Halsnæs, Fakse, Guldborgsund, Lolland, Odsherred og Vordingborg.

Da skattestoppet ikke gælder den såkaldte grundskyld, der kan stige med op til syv procent om året, er der desuden ingen grund til at gnide sig alt for meget i hænderne over en forlængelse frem til 2025, påpger Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank.

»Det betyder bare, at grundskylden kommer til at fylde endnu mere i den samlede boligbeskatning i fremtiden,« siger han.

Tal fra Realkreditrådet viser da også, at grundskylden for en gennemsnitlig boligejer er steget fra knap 4.300 kroner i 2000 til godt 8.800 kroner i 2014, mens ejendomsværdiskatten i samme periode er steget fra godt 5.700 kroner til knap 8.000 kroner.