V og K vil redde firmaer fra grøn afgift

Den grønne elafgift, PSO-afgiften, ender med at koste danske virksomheder flere milliarder kroner mere, end det oprindeligt var forventet. Og det skal der laves om på, mener både Venstre og Konservative.

»Vi vil gerne have, at PSO-afgiften er så lav som muligt. Afgiften er nemlig et problem for virksomhederne, fordi de udenlandske firmaer, de konkurrerer med, ikke betaler afgifter i samme høje grad.« siger Mike Legarth (K), finansordfører i Konservative. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske virksomheder kan ikke konkurrere ordentligt med udenlandske firmaer, så længe de skal betale mere i energiafgifter, end man skal i de konkurrerende lande. Det mener Mike Legarth (K), finansordfører i Konservative.

»Vi vil gerne have, at PSO-afgiften er så lav som muligt. Afgiften er nemlig et problem for virksomhederne, fordi de udenlandske firmaer, de konkurrerer med, ikke betaler afgifter i samme høje grad. Det gør det sværere for danske firmaer at klare sig mod de udenlandske,« siger han.

Og den holdning deler Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt (V).

»Det her viser med al tydelighed, at der er brug for handling. Nu må regeringen åbne øjnene for, at her er der en udfordring, som skal løses. Hvis ikke det sker, så frygter jeg, at vi kommer til at se tusindvis af danske arbejdspladser forsvinde til udlandet,« siger han.

Udtalelserne kommer, efter det tirsdag kom frem, at danske virksomheder betaler omkring 5,2 milliarder kroner mere i PSO-afgift end forventet, da politikerne indgik energiaftalen i 2012.

Og virksomhederne lider i en sådan grad under den høje afgift, at Konservative til forhandlingerne om den kommende vækstpakke vil møde regeringen med et krav om, at virksomheder, der er udsat konkurrencemæssigt, bliver kompenseret med flere milliarder kroner.

»Det må ikke være sådan, at en dansk virksomhed har flere omkostninger eller vanskeligere vilkår, end dem, vi konkurrerer med. Derfor er vi nødt til at nulstille den energiafgift, der er steget mere end forudsat i energiforliget,« siger Mike Legarth.

For Venstre ligger energiafgiften ligeledes højt på listen over, hvad der skal kæmpes for under vækstforhandlingerne med regeringen - og PSO-afgiften skal sænkes med meget mere end de omkring seks milliarder frem mod 2020, som regeringen har lagt op til i dens vækstudspil.

»For Venstre er det højeste prioritet at få reduceret energiafgifterne og ikke mindst PSO-afgiften. Og det regeringen har lagt frem, det batter bare ikke noget. Det er for lidt. Med regeringens vækstplan lettes PSOen for kun for gas næste år og ikke el, og det er alt for lidt. Der skal mere til,« siger Lars Christian Lilleholt.

Også den almene dansker er ramt af højere PSO-afgift end forventet, og borgernes regning løber samlet set op på 2,6 milliarder ekstra.