V og K lægger pres på regeringen om Grønland

Regeringen skal undersøge mulighederne for et dansk råstofinitiativ i Grønland, før Folketinget tager stilling til den grønlandske minelov, lyder kravet fra V og K.

Formanden for Grønlands Økonomiske Råd, professor Torben M. Andersen, advarer om risikoen for, at gigantiske mineprojekter i Grønland bliver skrinlagt, hvis ikke de udenlandske entreprenører snart får klarhed over rammevilkårene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Folketingets behandling af den udlændingepolitiske særlov, der er en forudsætning for den grønlandske storskalalov, må vente på, at regeringen har fået undersøgt mulighederne for et dansk råstofinitiativ i Grønland med danske virksomheder og pensionskassekroner i ryggen.

Sådan lyder meldingen til regeringen fra de borgerlige oppositionspartier, V og K, som beskylder regeringen for at have siddet på hænderne alt for længe og for at have ignoreret en fremstrakt hånd fra Grønland.

I november opfordrede Grønlands landsstyreformand Kuupik V. Kleist og den fremtrædende grønlandske professor i geologi, Minik Rosing, til at nedsætte en dansk-grønlandsk arbejdsgruppe til at se på fælles muligheder for udvinding af Grønlands natur-ressourcer.

»Den danske regering må give et svar på det udspil. Vi skal have gang i investeringerne i Grønland. Det har både Grønland og Danmark brug for. Jeg synes også, at staten skal engagere sig, hvis det kan hjælpe. Men det skal selvfølgelig være noget, der følger af en grundig gennemgang af, hvordan man bedst sætter gang i råstofudviklingen. Det ville være dejligt, hvis man ikke overlod det hele til kineserne,« siger Bertel Haarder (V).

En lignende melding kommer fra formanden for de Konservative, Lars Barfoed.

»Den danske statsminister burde forlængst have taget udfordringen op fra Kuupik V. Kleist og have indledt drøftelser. Det kan ikke være rigtigt, at vi har en regering, der fuldstændig passivt ser til, at man tilsyneladende er ved at indgå aftaler med kinesisk ejede virksomheder og andre i stedet for aktivt at pleje danske kapitalinteresser og danske virksomheders interesser. Det må være til gavn for både det danske og det grønlandske samfund,« siger Lars Barfoed.

Han skoser også statsministeren for at have blokeret for udenrigsminister Villy Søvndals (SF) deltagelse i en virksomhedskonference her i januar om samme emne.

Behov for råstofinitiativ

For både Lars Barfoed og Bertel Haarder har et dansk råstofinitiativ i Grønland så høj prioritet, at det bør kædes sammen med Folketingets behandling af den udlændingepolitiske særlov, der skal bane vej for billig udenlandsk arbejdskraft på mineprojekter i Grønland.

»De to ting må ses i en sammenhæng. Der skal ikke tages stilling til en særlov på udlændingeområdet, før man har drøftet mulighederne for et fælles dansk-grønlandsk råstof-initiativ,« siger Lars Barfoed, der bakkes op af Bertel Haarder.

»Det må ikke blive en debat om særloven. Det skal være en debat om, hvordan vi sætter skub i investeringerne i Grønland. Vi tager stilling til særloven, når vi ser den, men den er ikke det vigtigste,« siger Bertel Haarder.