V kaldte skattelister for »offentlig gabestok«: Nu skifter minister mening

Venstre gør det stik modsatte i forhold til tidligere udmeldinger, når skatteminister Karsten Lauritzen torsdag offentliggør listen over selskabers skattebetalinger. K og LA kalder listerne for »en offentlig gabestok« - samme formulering, som Venstre brugte om listerne i 2014.

»De åbne skattelister er bestemt ikke en idé, der er groet i Venstres baghave,« lød det fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) i august 2015. Alligevel offentliggør han torsdag en ny liste over, hvor meget virksomhederne har betalt i selskabsskat, skriver Børsen.

Han forklarer kursskiftet med, at han følger den aftale, som blev vedtaget af Folketinget i 2012 efter et foreslag stillet af S-, R- og SF- regeringen. Ifølge Karsten Lauritzen har han skiftet holdning omkring skattelisterne, fordi han ønsker at sige tak til de virksomheder, der betaler selskabsskat i stedet for at hænge dem ud, som ikke gør.

Tonen var en anden i december 2014, hvor Venstres daværende skatteordfører Torsten Schack Pedersen gav udtryk for en noget anderledes holdning.

»Det er ren symbolik fra regeringen. Jeg har svært ved at se, hvad formålet er med sådan en offentlig gabestok. Det eneste formål er at hænge virksomheder ud, der er af en eller anden legitim årsag har lav skattebetaling. Vi synes grundlæggende, at Skats ressourcer kan bruges bedre,« sagde han dengang til Jyllands-Posten.

Langt hovedparten af virksomhederne betaler den skat, de skal, og det er blevet en meget uheldig juletradition, at ærlige virksomheder skal bruge tid på at redegøre for komplicerede skatteforhold, mener skattepolitisk chef i Dansk Erhverv, Jacob Ravn.

»Listerne forvirrer mere end de forklarer. Skatteforhold er komplicerede, og listerne er kun med til at tegne et vrangbillede af virksomhederne, og siger ikke noget om, hvorvidt den enkelte virksomhed reelt betaler det rigtige i skat,« siger han.

Karsten Lauritzens kovending møder heller ikke begejstring hos DI, hvor skattepolitisk chef, Jacob Bræstrup ikke forstår skatteministeriets prioritering. Både De Konservative og Liberal Alliance er også utilfredse med beslutningen og kalder listerne for en offentlig gabestok.

»Vi skal hurtigst muligt stoppe offentliggørelsen af skattelisterne. Vi mener, det er skadelige for investeringsmiljøet i Danmark. De her lister fungerer udelukkende som en offentlig gabestok. De bidrager ikke til noget som helst konstruktivt,« siger Merete Riisager, skatteordfører for Liberal Alliance til Børsen.