Uvidende arbejdsgivere fravælger kvinder

Kvinder til den fødedygtige alder bliver valgt fra til ansættelser i flere firmaer, lyder det fra eksperter. Firmaerne ved ikke, at en barselsfond kan refundere en stor del af lønnen til nybagte mødre.

Foto: Brian Bergmann

Til trods for at mange arbejdsgivere betaler til en barselsordning, får de ikke pengene, fordi de ikke klar over, at den kan dække en stor del af udgiften til nye forældres løn. Det skriver 24timer.

Det betyder også, at en ledig stilling sjældent besættes af unge kvinder, da arbejdsgiverne forventer, at de skal betale for omkostningerne ved barslen. Sådan lyder det fra køns- og arbejdsmarkedsforskere.

- Der er ingen tvivl om, at krisen betyder, at virksomheder er ekstra opmærksomme på at spare penge. Og det har en betydning for, hvor villige de er til at ansætte kvindelige medarbejdere i den fødedygtige alder og i det hele taget at afholde udgifter til barsel. Det kan vi blandt andet se, fordi antallet af sager herom stiger, siger arbejdsmarkedsforsker Anette Borchorst fra Aalborg Universitet til 24timer.

Det er kønsforsker ved Roskilde Universitet, Karen Sjørup enig i.

- Det er selvfølgelig meget svært at dokumentere, fordi det er ulovligt, og virksomheder til enhver tid vil sige, at de har valgt den mest kvalificerede kandidat. Men jeg tror, det er helt givet, at en arbejdsgiver, der har to lige kvalificerede potentielle medarbejdere, vil være tilbøjelig til at foretrække manden, fordi det ikke vil give samme barselsudgifter, siger hun til 24timer.

Danmark største barselsordning, barsel.dk, er godt klar over, at hver tredje danske virksomhed, der indbetaler til ordningen, ikke er bekendt med deres ret til at få refunderet dele af lønudgiften. Men at det sammen med krisen kan få virksomheder til at fravælge kvinder, kan kundechef i ATP Mogens Højland ikke genkende.

- Men hvis det er en risiko, hvad det da sikkert er, er det jo bare endnu et argument for at have en barselsudligning og endnu en grund til at sikre, at virksomhederne ved, at der er en mulighed for at give sine medarbejdere løn under barsel, uden at man har så store udgifter ved det, siger Mogens Højland, der administrerer barselsordningen.